GRAĐANI ZABORAVILI...

Proslava Oluje traje - ali gdje su nestale zastave s pročelja?

05.08.2016 u 12:21

Bionic
Reading

Cijela Hrvatska obilježava 21. godišnjicu oslobođenja Knina i Dan pobjede. Prošle godine je na krilima euforije zbog vojnog mimohoda u Zagrebu porastao broj onih koji su sa svojih balkona i prozora isticali hrvatski stijeg. No kako nas upozoravaju čitatelji, čini se da je taj prošlogodišnji nacionalni naboj ove godine poprilično splasnuo

Hrvatske zastave tako su rijetka pojava na pročeljima stambenih zgrada da ih se, primjerice, u Zagrebu na potezu od Ekonomskog fakulteta do Trga žrtava fašizma može na prste prebrojati, što se može vidjeti u galeriji fotografija koje je danas snimio čitatelj tportala.

Kao što možete vidjeti, zastave se tu i tamo mogu vidjeti na zgradama službenih institucija, koje ih moraju izvjesiti po zakonu.

Naime, zastava Republike Hrvatske može se rabiti samo u obliku i opisu koji su utvrđeni Ustavom i uređeni Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te o zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, a hrvatski propisi ne obvezuju izrijekom građane na isticanje zastava. Moraju ih istaknuti državne institucije.

Zakon tek zabranjuje javno isticanje dotrajale, neuredne, poderane ili na drugi način oštećene zastave Republike Hrvatske, a uporaba zastave Republike Hrvatske slobodna je u umjetničkom i glazbenom stvaralaštvu i u odgojno-nastavne svrhe, pod uvjetom da se time ne vrijeđaju ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.

Prema članku 11. Zakona o zastavi i grbu Republike Hrvatske, zastava se stalno ističe na zgradama svih državnih organa, a na ostalima u dane praznika Republike Hrvatske. Može je se isticati u dane žalosti u Republici Hrvatskoj kada se vije na pola stijega te u u drugim prilikama utvrđenim zakonom.

I za kraj - upozorenje! U Kaznenim odredbama Zakona, članak 27. predviđa kazne za prekršaj pravnih i fizičkih osoba ako zastavu i grb rabe na neodgovarajući ili zakonu protivan način, a iznose protuvrijednost 300 nekadašnjih njemačkih maraka.

Pogledajte i kako su građani povodom Dana pobjede istaknuli zastave na zgrade prošle godine.