PAO DOGOVOR

Proslava Dana državnosti i u Zagrebu i u Vukovaru

24.06.2011 u 09:37

Bionic
Reading

Nakon što su se tjednima vodili razgovori na relaciji Pantovčak - Banski dvori, dogovor oko proslave Dana državnosti na kraju je ipak pao. Tako će, unatoč prvotnom drukčijem planu premijerke Jadranke Kosor, prihvaćena ideja predsjednika Ive Josipovića da se važnost 20. obljetnice neovisnosti naglasi svečanostima i u Zagrebu i u Vukovaru

Cijeli program kojim će državni vrh započeti obilježavanje Dana državnosti započeti će svečanom sjednicom Vlade, nakon čega će se državni vrh preseliti u Vukovar. No dok će premijerka Kosor u Vukovaru ostati i navečer, predsjednik Josipović Vladinim će se avionom vratiti u Zagreb kako bi mogao biti domaćin svečanoj večeri i koncertu, kojima će među inim nazočiti i slovenski i mađarski predsjednik.

Iako je prvotna Josipovićeva ideja bila da proslavi Dana državnosti prisustvuju svi predsjednici susjednih država, to se ipak nije ostvarilo. Podsjetimo, pojedini HDZ-ovci negativno su reagirali kada su čuli da se na popisu potencijalnih gostiju našao i srbijanski predsjednik Boris Tadić

Kako bi se barem malo prilagodili Josipoviću, u Banskim su dvorima odlučili prilagoditi program u Vukovaru kako bi predsjednik stigao na večeru u Zagreb, no nisu pristali na ideju da se sjednica Vlade održi u Vukovaru.

Koliko cijeni važnost 20. obljetnice, Josipović je već pokazao kada je prošli tjedan organizirao primanje za osobe iz javnog i političkog života, a na sutrašnju večeru i koncert, osim slovenskog i mađarskog predsjednika, bit će pozvani predstavnici Vlade, Sabora, parlamentarnih stranaka, Ustavnog i Vrhovnog suda, HAZU-a i rektor zagrebačkog sveučilišta.

'Pozvali smo samo predstavnike institucija koji imaju veze s hrvatskom državnošću', kazali su Jutarnjem listu iz Ureda predsjednika.