ZLOČINI U SRIJEMU

Proširiti optužnicu protiv Hadžića i na Tovarnik

21.07.2011 u 11:16

Bionic
Reading

Haaški optuženik Goran Hadžić mora odgovarati i za Tovarnik, poručili su iz tovarničke Udruge dr. Ante Starčević, zahtijevajući od premijerke Kosor da se Hadžićeva optužnica proširi i na krvave zločine počinjene u tom pograničnom mjestu

Žitelji sela Tovarnik, smještenog na samoj granici sa Srbijom, ostali su iznenađeni što optužnicom protiv Gorana Hadžića nisu obuhvaćeni i zločini u njihovom selu počinjeni u jesen 1991. godine.

Iz Udruge dr. Ante Starčević podsjetili su kako je njihovo selo okupirano 22. rujna 1991. nakon čega je ubijeno 68 mještana. Ukupno su 53 žrtve pokopane u masovnu grobnivu, a među njima i vlč. Ivan Burik, jedini svećenik ubijen u Domovinskom ratu. Iz sela je protjerano više od 95 posto od ukupno 2.500 Hrvata koliko je prije rata živjelo u Tovarniku.

'Krajem rujna jedna je skupina od 30 Tovarničana vraćena iz logora u Srbiji na zahtjev tzv. milicije 'SAO krajine' u Tovarnik i odmah po dolasku uslijedila su nova mučenja i egzekucije. Njih je 18 ubijeno. Za njihov povratak iz logora, kao i za njihovu smrt, odgovoran je Goran Hadžić', stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Antun Ivanković

Upravo zbog navedenih razloga, pozvali su premijerku Jadranku Kosor da se angažira oko proširenja optužnice i na Tovarnik.