PRESKUPE POLICIJSKE ODORE

Proširena istraga protiv Bačića

06.08.2009 u 08:29

Bionic
Reading

Odmah nakon podnošenja kaznene prijave protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika u aferi s kamionima Ive Bačića počeli su se preispitivati i ostali poslovi koje su sklapali baratajući državnim novcem

Nezadovoljni natječajem
Kao državni tajnik u MUP-u Bačić je anonimno prijavljen Državnom odvjetništvu zbog nabave policijskih odora. Tvrdi se da je Bačić u poslu vrijednom najmanje 21 milijun kuna natječaj za policijske odore namjestio Kroko Internationalu. 

U Državnom odvjetništvu potvrdili su da je protiv Bačića stigla anonimna prijava, no nisu se mogli izjasniti o njenoj (ne)utemeljenosti jer se tek preispituje. Konkurenti za posao šivanja novih odora tvrde da bi natječaj trebalo poništiti jer je Kroko bio privilegiran.

Ističu da su svi natjecatelji, osim Kroka, bili diskriminirani jer nisu sudjelovali u tehničkim konzultacijama tijekom pripreme postupka javne nabave i razvoju predmeta nabave.

Izvan plana štednje

Još početkom godine bilo je govora da će se nabava policijskih odora ponovno odgoditi zbog nedostatka sredstava u proračunu. Zbog štednje u ožujku je bilo rečeno da se odustaje od nabave novih odora za temeljnu policiju. MUP je izračunao da može uštedjeti između 100 i 115 milijuna kuna. Nabava odora zbog koje je Bačić anonimno prijavljen Državnom odvjetništvu išla je nakon plana štednje – u svibnju.

Prigovara se i da su rokovi isporuke bili takvi da ih je samo Kroko mogao poštovati te da je u specifikaciju predmeta nabave dodana oprema koja nije predviđena pravilnicima o opremanju policije, a koju Kroko ima otprije, dok je ostali ne mogu u roku pribaviti od europskih dobavljača.

U vrhu MUP-a sve ove optužbe odlučno opovrgavaju uz navode da su zlonamjerne. Naš je sugovornik izričit da je Bačić zakonito provodio nabavu policijskih odora. Napominje kako je želja MUP-a da posao dobije Kroko koji je klaster više hrvatskih proizvođača, ali da se pritom poštuju zakoni.

Bitna je kvaliteta
Predsjednik policijskog sindikata Dubravko Jagić kaže da je upoznat s nabavom odora i da je sindikatu jedino važno da su odore kvalitetne te da ih ima dovoljno. Odorama koje su dobili na probu policajci su, kaže, zadovoljni. Ističe da su sadašnje odore vrlo nekvalitetne. Primjerice, ljetne hlače sadrže čak 55 posto vune.

Policija: Sve po zakonu

Tijekom dana na članak je reagirao i kabinet ministra unutarnjih poslova, koji ističe kako je javna nabava za policijsku odoru u potpunosti provedena prema odredbama koje propisuje Zakon o javnoj nabavi, s rokom dostave ponuda koji propisuje zakon, a koji je u jednom trenutku na temelju zahtjeva grupe ponuditelja prolongiran za petnaest dana.

Nakon otvaranja ponuda, u fazi pregleda opsežne dokumentacije i ocjene jedine pristigle ponude obavljene su konzultacije s Uredom za javnu nabavu Vlade Republike Hrvatske, nakon čega je donesena odluka o poništenju javnog nadmetanja zbog formalnih nedostataka u dokumentaciji ponuđača, nastavlja se u priopćenju.

Gospodin Ivo Bačić nije izravno sudjelovao u postupku javne nabave, već je bio odgovorna osoba Ministarstva kao naručitelja, imenovana od strane ministra. Kao odgovorna osoba u postupcima javne nabave, na prijedlog Povjerenstva ministarstva te temeljem pregleda zapisnika o pristiglim ponudama on potvrđuje prijedlog Povjerenstva za nabavu, zaključuju iz kabineta ministra, dodajući da je kompletna procedura nabave bila u skladu s važećim zakonskim propisima.