OTVORENA SLAVINA

Proračunski milijuni za crkvu u BiH

02.08.2010 u 08:47

Bionic
Reading

Vlada će u ovoj godini Hrvatima u Bosni i Hercegovini podijeliti 18 milijuna kuna za financiranje programa i projekata iz zdravstva, kulture, obrazovanja i znanosti, a novac će dobiti 353 projekta, od čega najviše, 179 iz područja kulture

Najveći dio novca, točno deset milijuna kuna će se potrošiti na crkvene i folklorne projekte piše Novi list. Sa 200 tisuća kuna financirat će se obnova katedrale u Mostaru, što je najveći pojedinačni iznos kojeg je dobio neki projekt, a sto tisuća kuna utrošit će se na obnovu kuće vrhbosanskog nadbiskupa.

I ostatak novca koji dobivaju župe uglavnom je predviđen za obnovu ili završetak gradnje crkava, zaštitu knjižne građe u župnim uredima, obnovu franjevačkih muzeja ili zaštitu spomeničke građe po samostanima. Preostala četiri milijuna kuna predviđena za kulturu najvećim dijelom odlaze za kupnju narodnih nošnji i instrumenata u četrdesetak kulturno-umjetničkih društava ili za sufinanciranje smotri folklora.

Za znanost i obrazovanje dodijelit će se 6,6 milijuna kuna, a novac će biti podijeljen dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te fakultetima.

Najmanje novca Hrvati u BiH dobit će za zdravstvo, i to 1,4 milijuna kuna.