PRVI REFERENDUM ZA SMJENU VLASTI

Propao 'puč' u Pučišćima: HDZ ostaje

07.05.2012 u 08:05

Bionic
Reading

Za valjanost referenduma na birališta trebalo je izaći 1.023 od 2.043 registriranih birača u Općini Pučišća. Protiv načelnika Marina Kaštelana glasalo 573 birača

Prvi hrvatski referendum za smjenu lokalne vlasti u Pučišćima na Braču ipak nije svrgnuo vladajuću HDZ-ovu koaliciju. Načelnik Marino Kaštelan i njegov zamjenik Alen Parunov ostat će na vlasti do idućih lokalnih izbora, izvještava 24sata. Organizacijski odbor prikupio je 501 potpis za raspisivanje referenduma, a na kraju je protiv načelnika glasalo 573 birača od 646 koji su došli zaokružiti listiće.

Nevažećih listića je bilo 21, a ostatak otpada na birače koji su podržali aktualnu vlast. Načelnik Kaštelan zadovoljan je rezultatom, jer je mještane pozvao da mu bojkotom referenduma iskažu podršku. Ishodom je zadovoljan i sindikalist Tonči Drpić, jer smatra da je većina birača koji su glasali pokazala da ne podržavaju načelnika. Za valjanost referenduma na birališta je trebalo izaći 1.023 od 2.043 registriranih birača u Općini Pučišća.

Pučišćani su bili skeptični u ishod referenduma, dajući minimalne šanse za smjenu Kaštelana i Parunova. Prvi izlazni rezultati govorili su u prilog njihovoj skepsi. Do 11 sati listiće je zaokružilo 300 glasača, što je 15 posto od cjelokupnog biračkog tijela Općine Pučišća, koja još obuhvaća mjesta Pražnice i Gornji Humac.

Načelnik Pučišća Marino Kaštelan potvrdio je da su oni pozvali na bojkot referenduma. 'Na taj način želimo pokazati da Tonči Drpić nije u pravu kada kaže da je cijelo mjesto uz njega. Željeli smo da tiha većina napokon pokaže svoje mišljenje', objasnio je Kaštelan.