IZGUBILA VEĆINU

Propao Kosoričin plan izmjene izbornih pravila!

04.04.2012 u 14:58

Bionic
Reading

Nakon gotovo šest sati zasjedanja završila je sjednica HDZ-a nakon koje se moglo zaključiti da aktualna predsjednica stranke Jadranka Kosor nije uspjela progurati svoj prijedlog da se na unutarstranačkim izborima bira po načelu jedan član – jedan glas

Nakon sjednice predsjedništva, članovi tog tijela nisu bili raspoloženi za davanje izjava. Novinarima su kratko poručili da je atmosfera na predsjedništvu bila odlična te da će o odlukama sjednice biti obaviješteni priopćenjem.

'Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice jednoglasno je donijelo odluku da se izborni proces, koji će biti završen 20. svibnja 2012, provede po postojećim pravilima. Također, predsjedništvo je imenovalo Povjerenstvo u sastavu: Emil Tomljanović,Vladimir Šeks, Branko Bačić, Damir Sesvečan, Davorin Mlakar, Dražen Bošnjaković, Branko Vukelić, Ana Lovrin i Ivan Jarnjak koje će inicijativu za izbor čelne osobe HDZ-a prema načelu jedan član - jedan glas, kao i sve ostale prijedloge razmotriti te ih uputiti na prihvaćanje u redovitoj proceduri', stoji u priopćenju HDZ-a.

Drugim riječima, prijedlog aktualne šefice Jadranke Kosor da se novi predsjednik stranke ne izabere 20.svibnja na Općem saboru stranke, nego da se do prvog srpnja odreže izbori po načelu jedan član – jedan glas, nije uspio dobiti podršku na sjednici Predsjedništva. Podsjetimo, njezin prijedlog izazvao je burnu reakciju već u petak, kada je i 12 od 19 članova Predsjedništva zatražilo hitnu sjednicu tog tijela. Već tada bilo je jasno da aktualna šefica Kosor nema većinsku podršku članova Predsjedništva te da će njezin prijedlog teško dobiti zeleno svjetlo.

Kako doznajemo, na samoj sjednici Predsjedništva Kosor je predstavila svoj prijedlog i o njemu su raspravljali svi prisutni članovi tog tijela. U obranu Kosor i njezine ideje stali su, logično, njoj bliski ljudi poput Vladimira Šeksa i Branka Bačića, koji su članove Predsjedništva pokušali uvjeriti da još ima vremena da se ovi izbori provedu po načelu jedan član - jedan glas. Međutim, na kraju je prevladao razum i Kosor je i sama glasala da se izbori provedu po postojećim pravilima.

O samom tijeku rasprave i o tome je li bilo povišenih tonova nitko od članova Predsjedništva nije bio spreman progovoriti. 'Nije bitan tijek utakmice, nego rezultat', kratko je za tportal rekao Andrija Hebrang, poručivši da je zadovoljan odlukama Predsjedništva jer je to 'u interesu stranke i države i važno za konsolidaciju stranke'.

Osim unutarstranačkim stvarima Predsjedništvo HDZ-a bavilo se i aktualnom Vladom te je donijelo odluku o pokretanju postupka za smjenu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, i to zbog njegovih izjava od kada je postao ministar.

HDZ će birati po postojećim pravilima