DALEKO JE POMIRENJE

Propalo postavljanje neutralnih obilježja žrtvama rata u BiH

28.10.2013 u 14:45

Bionic
Reading

Pokušaj jedne nevladine udruge iz Bosne i Hercegovine da simboličnim postavljenjm 'neutralnih' spomen-ploča nedužnim žrtvama proteklog rata u toj zemlji potakne proces pomirenja nije uspio, jer su obilježja postavljena u gradovima u različitim dijelovima države u vrlo kratkom vremenu uklonjena, potvrđeno je u ponedjeljak.

Sarajevsko sjedište udruge pod nazivom 'Jer me se tiče' potvrdilo je kako su spomen ploče, koje su u petak navečer njihovi aktivisti postavili u Foči, Bugojnu te Konjicu uklonjene u nedjelju i da su u svim gradovima to učinile lokalne vlasti i policija. Na pločama od crnog mramora bio je latinični i ćirilični napis 'Da se ne zaboravi i ne ponovi - žrtvama rata u BiH'.

Foča je odabrana kao mjesto u kojemu su masovno stradali Bošnjaci, u Bugojnu je to bilo prisjećanje na brojne hrvatske žrtve a u Konjicu na srpske.

'Postavljanje ovih memorijala podsjećanje je nacionalističkim elitama da njihov pokušaj eutanaziranja savjesti građana, posebice mladih i stvaranja kolektivne amnezije neće proći te da nas ima dovoljno koji ćemo se sjećati, opominjati i zahtijevati isključivo zakonski utemeljen i human pristup pravima žrtvama, te zaštitu njihovog i dostojanstva njihovih obitelji. Danas su to Bugojno, Konjic i Foča, a sutra cijela BiH', pojasnila je svoju zamisao udruga 'Jer me se tiče'. Navela je i kako su obilježja financirana isključivo dobrovoljnim prilozima pojedinaca.

Udruga tvrdi kako je uklanjanje svojevrsno nijekanje počinjenih zločina, jer smatraju da se uklanjanjem obilježja odbija i poruka da svaka žrtva ratnih zločina zaslužuje poštovanje i sjećanje.

'To je poruka koju politička klasa u BiH uporno pokušava ugušiti već dvadeset godina', smatra udruga, uz zaključak kako se nacionalisti u svim dijelovima zemlje užasavaju mogućnosti odavanja počasti žrtvama ukoliko im to neće donijeti političke bodove.