odluka vrhovnog suda

Pala optužnica za ratno profiterstvo, Ivan Radošević i ostali oslobođeni u slučaju Croatia Bus

16.02.2019 u 09:47

Bionic
Reading

Zbog pogreške tužiteljstva pala je optužnica za ratno profiterstvo u slučaju Croatia Bus, a presuda kojom su Ivan Radošević i drugi oslobođeni postala je pravomoćna odlukom Vrhovnog suda koji je potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu od veljače 2018.

Odlukom Vrhovnog suda nakon 20 godina završen je postupak u slučaju Croatia Bus, u kojem se za zloporabu položaja i ratno profiterstvo sudilo Anti Marijanu, Ivanu Radoševiću, Tomislavu Dragunu i Lovorki Dragun Mirković, objavio je u petak navečer Jutarnji list.

Posljednja presuda Vrhovnog suda donesena je o ponovljenom suđenju jer je četvorka još 2004. oslobođena krivnje. No, Vrhovni sud je tadašnju nepravomoćnu presudu ukinuo i naložio novo suđenje. Postupak se od 2007. do 2013. rastezao jer je traženo izuzeće sudaca koji su predmet vodili, kako je lani pisao tportal.

Radošević je bio nedostupan jer je u Njemačkoj, Dragun je pobjegao u Sloveniju gdje je tražio azil, a u međuvremenu se i teško razbolio. Ponovljeno suđenje počelo je 2013. a DORH je zloporabe za koje je teretio optuženike povezao sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, pa su optuženi i za ratno profiterstvo.

No, prema stavu suda, DORH je tada počinio ključnu pogrešku. Kako se navodi u obrazloženju presude Županijskog suda s početka prošle godine, tužitelji nisu dovoljno dobro obrazložili zašto se optuženici terete za ratno profiterstvo.