U BEOGRADU

Pronađena Cezanneova slika vrijedna 100 milijuna eura

12.04.2012 u 09:11

Bionic
Reading

Slika Paula Cezannea vrijedna 100 milijuna eura, koju su ukrala trojica srpskih državljana, nađena je u četvrtak rano ujutro u Beogradu u spektakularnoj akciji Službe za borbu protiv organiziranog kriminala i Tužiteljstva za organizirani kriminal, saznaje Blic

U akciji uhićenja koja je izvedena u Beogradu i Čačku, privedena su trojica osumnjičenih. U potrazi za slikom i kradljivcima, srpska policija surađivala je s kolegama iz nekoliko država, a sama akcija pripremana je nekoliko mjeseci.

Zasad nije poznato o kojem djelu slavnog umjetnika je riječ, ali se spekulira da je u pitanju 'Dječak u crvenom prsluku', koji je ukraden 2008. godine iz muzeja u Zuerichu zajedno s djelima Edgara Degasa, Vincenta van Gogha i Claudea Moneta.

U toj pljački kolekcije Emil Buehrle, jedne od najvrjednijih u Europi, sudjelovala su tri maskirana čovjeka i vozač i ona se smatra za najveću pljačku u povijesti Švicarske i za jednu od najvećih u Europi. Djela su ukupne vrijednosti od 112 milijuna eura.

Kako su tada izvještavali strani mediji, 'pljačkaši su govorili na njemačkom jeziku s jasnim slavenskim akcentom', a godinu dana kasnije se pojavila informacija da su na listi osumnjičenih dvojica državljana Srbije.

Dvije od ukradenih slika, djela Moneta i Van Gogha, našli su dva dana nakon pljačke i to na stražnjem sjedištu automobila koji je bio parkiran ispred psihijatrijske bolnice u Zürichu. No slike Cezannea i Degasa do danas nisu pronađene.