OTVOREN STARI SLUČAJ

Pronađen uzok smrti Jasera Arafata?

Bionic
Reading

Radioaktivni materijal pronađen je i 2006. godine, kada je bivši ruski špijun Aleksandar Litvinjenko preminuo u Londonu, piše Al Jazeera balkan

Nakon 17 dana iscrpljujuće bolesti u Ramali, palestinski lider Jaser Arafat je otputovao u vojnu bolnicu Percy u Francuskoj, gdje se nadao ozdravljenju.

Međutim, nakon neutvrđene bolesti, Arafat je preminuo 11. studenog 2004. godine u svojoj sobi, a autopsija nikada nije obavljena.

Osam godina kasnije Al Jazeera je zatražila od znanstvenika u Sveučilišnom centru za sudsku medicinu u švicarskom gradu Lozani da na torbi potraže tragove bilo kakvih konvencionalnih otrova.

Znanstvenici su ispitivali uzorke njegove kose i testirali lijekove, ali ništa nisu pronašli, a da bi ispitali nekonvencionalne otrove, poput sofisticiranog radioaktivnog materijala, morali su otići u Institut za radijacijsku fiziku u Lozani.

'Otkrivanje što je na kraju ubilo Jasera Arafata zahtijeva visokospecijalizirane uređaje, kakve nećete naći u bolnicama. Zato su Arafatovi uzorci donijeti ovamo - u Institut za radijacijsku fiziku. Rezultati su zapanjujući', rekao je Clayton Swisher, javlja Al Jazeera Balkans

'Ovdje imamo i kapu koji je nosio kad je napustio Ramalu. Uzeli smo nekoliko uzoraka sa različitih lokacija i zaključak je da smo u ovom uzorku otkrili prisustvo značajne količine polonija. Svi ovi uzorci su sa ličnih stvari gospodina Arafata, koje sadrže vidljive biološke mrlje. Izvršili smo mjerenja na ovim mrljama, koja su pokazala da je prisutna abnormalna, neuobičajena količina polonija', rekao je Francois Bochud, direktor Instituta za radijacijsku fiziku.

U ovim predmetima pronađen je polonij 201.

Polonij 210 je tip koji se proizvodi u nuklearnim reaktorima.

Ova visokotoksična supstanca neće postati općepoznata do 2006. godine, kad je Aleksandar Litvinjenko, bivši ruski špijun, a kasnije disident, preminuo u londonskoj bolnici.

Istražioci su kasnije utvrdili da je Litvinjenku poslužena smrtonosna doza polonija 210.

Količina nevidljiva prostim okom može vas ubiti.

Ispitujući nivoe polonija u uzorcima iz Arafatovih predmeta, Švicarci su napravili uspoređenje.

Uspjeli su to učiniti jer nivoi polonija opadaju za polovinu svakih 138 dana.

'Da, ako uzmemo scenarij iz slučaja gospodina Litvinjenka, jedan gigabekerel na početku pao bi na oko deset megabekerela. U našem slučaju je zapanjujuće to što smo u uzorcima gospodina Arafata otkrili vrijednosti iste jačine koju bismo očekivali da pronađemo da je bilo isto s gospodinom Litvinjenkom', rekao je Bochud.

Pored toga, profesor Bochud ima poruku za Arafatovu udovicu.

'Ako zaista želi saznati šta se desilo s njenim suprugom, mora nekako pronaći uzorak. Mislim na ekshumaciju tijela gospodina Arafata, što bi nam osiguralo uzorak koji bi trebao sadržavati izuzetno visoku količinu polonija, ako je otrovan... Ali, vrijeme ističe.'

Ako dobiju dodatne uzorke, znanstvenici će vjerojatno konačno moći zaključiti, jednom i zauvijek - šta je ubilo Arafata.