POČELA IDENTIFIKACIJA ŽRTAVA

Pronađen rep Air Franceovog zrakoplova

08.06.2009 u 19:49

Bionic
Reading

Brazilski ronioci pronašli su u ponedjeljak velik dio repa francuskog Airbusa. Očekuje se početak identifikacije 16 dosad izvučenih žrtava

Ovaj uspjeh omogućit će sužavanje potrage za crnim kutijama. Američka mornarica pokreće potragu pomoću vrlo sofisticiranih uređaja koji otkrivaju njihove signale i signale uređaja za glasovne zapise iz pilotske kabine. Tek će se tada moći govoriti o uzrocima pada.

Obitelji stradalih uskoro će početi identifikaciju 16 tijela, a ne 17, kako se ranije pisalo. Brazilski vojni dužnosnici naveli su da je riječ o pogrešci pri brojanju. Vizualno prepoznavanje teško će biti moguće s obzirom da su tijela u moru bila tjedan dana. Obitelji stradalih nakon pronalaska prvih tijela osjećaju veliko olakšanje jer će svoje najmilije moći dostojno sahraniti.

'Neki od nas su se grlili, neki su plakali, no svi osjećamo olakšanje nakon dana bez ikakvih odgovora', rekao je brazilski odvjetnik Tulio Moreno nakon što su pronađena prva tijela putnika iz aviona Air Francea, koji se srušio na putu od Rio de Janeira do Pariza.

Morenovi roditelji bili su među 228 putnika i članova posade nestalog aviona, a u subotu i nedjelju brazilski su timovi pronašli tijela njih 16 u Atlantiku. Rodbina poginulih otputovala je u Recife gdje će biti dopremljena tijela te će ih pomoći identificirati.

Ako francuski Airbus nije stradao zbog eksplozije, onda možda veći dio putnika nije bio ranjen, pa nije bilo krvi pri padu u ocean koja bi privukla morske pse - objašnjavaju patolozi pronalaženje tijela. Nakon pada tijela su potonula, ali su, kad su se stvorili tzv. truležni plinovi, isplivala na površinu. Naime, o razlogu pada francuskog Airbusa ovisi u kakvom su stanju pronađena tijela, piše Jutarnji list.

Sigurno je da su pronađeni ostaci od zrakoplova Air Francea
Izvlačenje ostataka zrakoplova
Hladnače za pronađena tijela putnika