VLADINA KADROVIRANJA

Promjene u NO-u HEP-a

17.06.2010 u 17:02

Bionic
Reading

Na zatvorenom dijelu svoje današnje sjednice, Vlada Republike Hrvatske, između ostalog, opet se bavila kadroviranjem u državnim i javnim poduzećima

Prema priopćenju odaslanom sa zatvorenog dijela današnje sjednice, Vlada je predložila Glavnoj skupštini Hrvatske elektroprivrede d.d. da opozove Branimira Horačeka dužnosti člana Nadzornog odbora te imenuje Darka Horvata novim članom Nadzornog odbora spomenutog Društva, piše u Vladinom priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice.

Ujedno se predlaže Nadzornom odboru Hrvatske elektroprivrede d.d.da izabere Darka Horvata za predsjednika Nadzornog odbora Društva iz reda članova Nadzornog odbora Društva.

Vlada je donijela prijedlog Odluke o imenovanju predsjednika i dijela članova Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije - HERA, na preostalo vrijeme do isteka roka punog mandata predsjednika i članova Upravnog vijeća spomenute Agencije, koji su predloženi za razrješenje prije isteka mandata, te je uputila u Hrvatski sabor na donošenje, navodi se u Vladinom priopćenju.

Spomenutim prijedlogom Odluke predloženo je imenovanje mr. sc. Danijela Žambokija, za predsjednika te Tomislava Jurekovića, dr. sc. Igora Sutlovića i Dunje Trakoštanec Jokić za članove Upravnog vijeća spomenute Agencije.

Donesena je i Uredba o prestanku rada Agencije za obrazovno reformske inicijative za jugoistočnu Europu.

Vlada je, kako piše u priopćenju, dala suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi d.d. za zaduženje po okvirnom revolving limitu s valutnom klauzulom za obrtno poslovanje, kod RBA Factoringa d.o.o. u iznosu od 216.000.000 kuna. Također, daje se suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi d.d., Zagreb, za zaduženje kod ERSTE Factoringa d.o.o., u iznosu do 50.000.000 eura.

Nadalje, dala je suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi d.d. za sklapanje Ugovora o međusobnim odnosima iz poslova otkupa potraživanja u iznosu do 300.000.000 kuna kod Zagrebačke banke d.d.

Donesena je odluka o davanju državnog jamstva u korist Banca Infrastrutture Innovazione e Sviluppo SpA, Privredne Banke Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Societe Generale – Splitska banka d.d. i Zagrebačke banke d.d., Zagreb kao nositelja zajedničke ponude, za kreditno zaduženje društva Hrvatske ceste d.o.o, u iznosu od 120.000.000 eura, uz uvećanje za kamate i troškove, radi financiranja ugovorenih i izvedenih radova građenja, obnove i održavanja državnih cesta. Ujedno, daje se suglasnost društvu Hrvatske ceste d.o.o. za kreditno zaduženje kod Banca Infrastrutture Innovazione e Sviluppo SpA, Privredne Banke Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Societe Generale – Splitska banka d.d. i Zagrebačke banke d.d., Zagreb kao nositelja zajedničke ponude u iznosu od 120.000.000,00 eura, uz uvećanje za kamate i troškove, piše u Vladinom priopćenju.

Također, Vlada je donijela Odluku o davanju državnog jamstva u korist Credit Suisse International za kreditno zaduženje društva Hrvatske autoceste d.o.o., u iznosu od 100.000.000,00 eura, za financiranje građevinskih radova sukladno Programu građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje 2009. do 2012. godine, a društvu Hrvatske autoceste d.o.o. dala je suglasnost za navedeno kreditno zaduženje na financijskom tržištu kod Credit Suisse International, navodi se u Vladinom priopćenju.

Donesena je Odluka o davanju koncesije za gospodarsko korištenje luke posebne namjene - brodogradilišta na dijelu k.o. Solin, predio Brodoremontno brodogradilište Vranjic društvu Solin brodogradnja d.0.0., Prgomet, Ljubitovica. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provelo je cjelokupan postupak predviđen Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama, te uz ocjenu da zahtjev udovoljava svim uvjetima, donijeta je Odluka o davanju koncesije. Ugovor o koncesiji potpisat će se na vremensko razdoblje od 30 godina.

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2011. i 2012. godini, u ukupnom iznosu od 580.000 kuna, za isplatu investicijske potpore za zahtjeve zaprimljene sukladno Pravilniku o potpori kapitalnim ulaganjima u poljoprivredi i Operativnom programu iz područja poljoprivrede, piše u Vladinom priopćenju.

Na sjednici je Vlada donijela Odluku o privremenoj suspenziji viznog režima za državljane Republike Albanije, u trajanju od 1. srpnja do 31. listopada 2010. godine. Republika Hrvatska i Republika Albanija razvijaju iznimno prijateljske i partnerske odnose te su zajedno postale članicama Sjevernoatlantskog saveza. Sukladno tome, ova Odluka je u interesu unaprjeđenja daljnjih odnosa s Republikom Albanijom.

Vlada je uputila u Hrvatski sabor amandman na Konačni prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. Odredbom članka 2. Konačnog prijedloga zakona propisano je stupanje na snagu Zakona 1. kolovoza 2010. godine. Ovim se amandmanom propisuje da Zakon stupa na snagu 1. studenoga 2010. godine, kako bi se u navedenom razdoblju napravio program restrukturiranja Hrvatske radiotelevizije i plan podmirenja nepodmirenih obveza prema državi i dobavljačima, navodi se u Vladinom priopćenju.

Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad Europskim prvenstvom u košarci za muškarce do 20 godina, koje će se održati u Crikvenici, Makarskoj i Zadru od 8. do 18. srpnja 2010. godine.

Prihvaćeno je Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji na području informacijskog društva i elektroničkih komunikacija (telekomunikacija). Ovim se Sporazumom stvara sustavni pravni okvir za ostvarivanje suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz razmjenu iskustava i znanja iz ovoga područja, kroz konzultacije u cilju izrade strategija, smjernica i razvojnih planova, te kroz blisku suradnju u području usklađivanja radijskih frekvencija u cilju optimalne uporabe radiofrekvencijskog spektra, kao i suradnje u pripremi stajališta i/ili uzajamne potpore vezane uz sudjelovanje na konferencijama i forumima specijaliziranih međunarodnih organizacija u područjima informacijskog društva i elektroničkih komunikacija (telekomunikacija), stoji u Vladinom priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice.