ŠANSA SIRIJI?

Promatrači Arapske lige ostaju još mjesec dana

22.01.2012 u 18:01

Bionic
Reading

Ministarski odbor zadužen za sirijsko pitanje u Arapskoj ligi preporučio je u nedjelju da se misija njezinih promatrača u Siriji produlji za jedan mjesec, usprkos snažnim kritikama upućenim na njezinu adresu, rekao je čelnik te panarapske organizacije

O toj će se preporuci raspravljati na plenarnoj sjednici ministara Arapske lige koja u nedjelju predvečer treba početi u Kairu.

Ministarski odbor proučio je iza zatvorenih vrata izvješće koje je podnio voditelj promatračkog izaslanstva, sudanski general Mohamed Ahmed Mustafa al-Dabi, a on smatra se misija, koja je pri kraju, treba produljiti i pojačati na logističkom planu, ali se ne smije produljivati unedogled.

Sirijsko nacionalno vijeće, glavna skupina sirijske oporbe, pozvala je pak Arapsku ligu da zatraži raspravu o sirijskom pitanju u UN-ovu Vijeću sigurnosti, istaknuvši da se sprema poslati izaslanstvo u New York.

Vijeće kritizira nemoć misije Arapske lige da zaustavi nasilje u Siriji u kojemu je, po UN-ovim podacima, u deset mjeseci pobune i represije poginulo više od 5400 ljudi.