NESTABILNO VRIJEME

Proljetno osvježenje i 10 'Celzijevaca' manje

27.05.2009 u 09:05

Bionic
Reading

Nakon snažnog toplinskog vala koji je proteklih par dana bio zahvatio Hrvatsku, nad naše je krajeve došlo je pravo proljetno osvježenje, ali do deset Celzijevih stupnjeva niže temperatura. Pljuskove i hladnije vrijeme najavili su još sinoć tmurni oblaci

U hrvatskom Državnom hidrometeorološkom zavodu ističu kako će nestabilnije vrijeme koje već pokriva zapad zemlje do kraja dana zahvatiti gotovo cijelu Hrvatsku, piše Jutarnji list.

Naoblaci s kišom, mjestimice pljuskovima i grmljavinom, mogu se 'veseliti' stanovnici Gorskog kotara i Like dok će lošije vrijeme, u obliku grmljavinskog nevremena, zahvatiti Slavoniju i Dalmaciju.

Vjetar će biti umjeren sjevernjak, no na udare će se mjestimično pojačavati. Poslijepodne na sjevernom, a navečer i na srednjem Jadranu puhat će jaka i olujna bura. Južni će Jadran imati umjereno jugo koje će u noći okrenuti na istočnjak i buru.

Najviša dnevna temperatura zraka, ističu u DHMZ-u, bit će između 19 i 24 Celzijevih stupnjeva. Na sjevernom Jadranu i u Slavoniji živa će se kretati između 24 do 28 'Celzijevaca' dok će u Dalmaciji biti i do četiri stupnja toplije.

Meteorolozi za sutra očekuju postupno poboljšanje i razvedravanje, no prijepodne je još uvijek moguća mjestimična kiša u Dalmaciji. Puhat će još povremeno umjeren sjeverni vjetar, a na Jadranu će biti umjerena i jaka te ujutro mjestimice olujna bura.

Nagla promjena vremena nad našim krajevima uzrokovat će nepovoljne biometeorološke prilike. Kod meteoropata se mogu javiti tegobe sa snom, a danju razdražljivost, glavobolja i bolovi na mjestima ranijih ozljeda. Prolaz frontalnog poremećaja osjećat će i kronični bolesnici, no ipak zbog pada temperature mnogi će ljudi osjetiti olakšanje.