Vremenska prognoza

Proljepšanja još nema na vidiku: maglovito, oblačno i uz pljuskove ulazimo i u novi tjedan

19.05.2019 u 07:53

Bionic
Reading

Promjenjivo vrijeme čeka nas u nedjelju, ali i u ostatku tjedna kada su mogući pljuskovi, no i sunčana razdoblja.

U vremenskoj prognozi koju je za HRT napravio meteorolog Krunoslav Mikec navodi se da će u nedjelju će na istoku Hrvatske biti djelomice sunčano. Vjerojatnost za mjestimične pljuskove i grmljavinu bit će povećana osobito potkraj dana.

Vjetar ponegdje umjeren istočni i jugoistočni, najviša dnevna temperatura od 21 do 23 °C.

U središnjoj Hrvatskoj samo malo niža, između 19 i 22 °C.

A najniža jutarnja od 7 do 10 °C.

U prvome dijelu dana promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ujutro moguće s maglom. A poslijepodne i navečer treba računati na kišu praćenu grmljavinom, a mjestimice moguće i izraženije pljuskove. Njih može biti i u gorskoj Hrvatskoj te na sjevernom Jadranu. No, za razliku od drugih područja, mjestimična je kiša i grmljavina u ovom dijelu Hrvatske vrlo vjerojatna već i prijepodne.

  • +28
Kiša i vjetar stvaraju probleme u pomorskom prometu Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Puhat će južni i jugozapadni vjetar, na moru jugo, u početku još ponegdje umjereno i jako, koje će tijekom dana oslabjeti. Najviša dnevna temperatura od 17 do 20 °C, u gorju ponegdje malo niža.

Na srednjem Jadranu može biti pokojeg pljuska ili malo kiše, a kiša praćena grmljavinom vjerojatnija je mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije. Najviša dnevna temperatura od 20 do 23 °C, uz umjereno i jako jugo koje će kroz dan oslabjeti. I na krajnjem jugu Lijepe naše umjereno i jako jugo bit će u slabljenju, a more u smirivanju. No, u početku će još biti umjereno valovito i valovito. Uz promjenljivu naoblaku nije isključena pojava lokalnih pljuskova, moguće i izraženijih.

  • +2
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

I u sljedećem tjednu promjenljivo...

Relativno toplo, ali i dalje promjenljivo, u kopnenom će području biti i sljedećih dana. Pljuskova pa i grmljavina bit će uglavnom u drugome dijelu dana, ponajprije u gorju te u središnjim područjima. Puhat će početkom tjedna jugozapadnjak, na udare mjestimice moguće jak. Nakon srijede manja vjerojatnost za kišu. Na Jadranu će uz jugozapadnjak u prvoj polovini novog tjedna puhati i jugo. I pritom će biti nestabilno, poglavito na sjevernom dijelu, gdje do srijede gotovo svakoga dana treba računati na kišu, lokalno i grmljavinu. Prema jugu manje oblaka i manja vjerojatnost za pljuskove koji bi na sjevernom dijelu trebali biti rjeđi pa čak i izostati u četvrtak i petak. Temperatura zraka neće se značajnije mijenjati, a more neće biti tako valovito kao tijekom vikenda, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.