VREMENSKA PROGNOZA

Pred nama je prohladan i vjetrovit dan, a evo što možemo očekivati prema vikendu

12.03.2019 u 06:59

Bionic
Reading

U utorak će na Jadranu biti pretežno sunčano i vjetrovito, a drugdje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te uglavnom bez oborina. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla, a na jugu može pasti još malo kiše, u zaobalju i snijega. Na kopnu će danju puhati umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar

Na Jadranu jaka i olujna bura mjestimice u Dalmaciji s orkanskim udarima, a na sjevernom Jadranu i sjeverni vjetar. Najviša temperatura uglavnom od 7 do 12 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

U Zagrebu će biti djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Ujutro mjestimice magla. Puhat će umjeren, prolazno sredinom dana i jak sjeverni vjetar. Najviša temperatura oko 11 °C.

U srijedu, bit će djelomice sunčano, a uz postupno naoblačenje, popodne i prema kraju dana na zapadu mjestimice kiša, u gorju i snijeg. Ujutro je na kopnu moguć slab mraz. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu ujutro mjestimice umjerena bura, popodne jugo. Najniža jutarnja temperatura od -3 do 1, na Jadranu od 2 do 6. Najviša dnevna od 10 do 13 °C.

U Zagrebu, sutra će biti umjereno, popodne i pretežno oblačno, a potkraj dana može pasti malo kiše. Vjetar većinom slab. Jutro hladno uz temperaturu od -2 do 0 te mogućnost za slab mraz. Danju temperatura između 10 i 12 °C.

  • +4
Poznati na prohladnoj špici / Arhiva Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Još detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Utorak će u istočnoj Hrvatskoj početi oblacima kojih će tijekom dana postupno biti manje. Bit će relativno vjetrovito s umjerenim, na udare ponegdje i jakim sjevernim vjetrom. Temperatura danju od 8 do 10 °C, a ujutro između 2 i 5 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro hladnije, mjestimice moguće i s mrazom, a dnevna temperatura bit će oko 10 °C. Pritom djelomice sunčano uz više oblaka u prvome dijelu dana. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, mjestimice s jakim udarima, samo rijetko i olujnim.

  • +2
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Na sjevernom Jadranu još će biti jake, na udare i olujne bure koja će oslabjeti. Dan će obilježiti sunce, i na obali i otocima i u gorju, gdje će jutro biti hladno s "negativnom" temperaturom. Dnevna uglavnom od 4 do 8 °C, na moru između 11 i 14 °C.

Podjednaka će biti i na srednjem Jadranu. U unutrašnjosti Dalmacije manje toplo, s temperaturom uglavnom do 10 °C. Bit će većinom sunčano, ali nakon oblačnije noći i jutra, još ponegdje s oborinama. Puhat će umjerena i jaka, na udare i olujna bura i sjeverni vjetar, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito.

Slično vjetrovito i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će bura najkasnije oslabjeti. U noći i ujutro umjereno i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, ponegdje moguće i susnježicom pa i snijegom, a tijekom dana sunčanije, uz najvišu temperaturu od 8 do 13 °C." Sredinom tjedna nove oborine, zatim većinom suho i ponovno toplije...

''U srijedu stiže novo naoblačenje s mjestimičnom kišom u zapadnim predjelima unutrašnjosti, a u gorju i susnježicom i snijegom, kojih će biti i u prvome dijelu četvrtka, posebice u Lici i unutrašnjosti Dalmacije. Od petka sunčanije, no još ponegdje uz mogućnost za malo kiše ili poneki pljusak. Upozoriti treba na povećanu vjerojatnost pojave mraza u srijedu ujutro.

Krajem tjedna izgledno je toplije. Na Jadranu u srijedu uz više oblaka kiša na sjeveru, a u četvrtak prema jugu, gdje su mogući izraženiji pljuskovi i veća količina kiše. Zapuhat će jugo, koje će jačati do kraja srijede, a u četvrtak će opet okrenuti na buru i sjeverac. Od petka većinom suho i sunčano, opet uz jugo', prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing.