ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Prokuhavajte vodu iz vodovoda i bunara!

21.09.2010 u 10:53

Bionic
Reading

Zbog poplave uzrokovane izlijevanjem rijeka Save i Sutle iz svojih korita, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje Općina Marija Gorica i Brdovec te Grada Samobora

Županijski Stožer zdravstva za Zagrebačku županiju upozorio je da zbog izlijevanja slivova nekih rijeka i njihovih pritoka na području Zagrebačke županije postoji opasnost od onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda.

Stoga Stožer za zdravstvo Zagrebačke županije upozorava stanovništvo da je vodu iz bunara ili lokalnih vodovoda prije konzumiranja ili napajanja životinja potrebno prethodno prokuhati. Prokuhanu vodu treba ohladiti i odmah konzumirati ili je nakon prokuhavanja spremiti u hladnjak kako ne bi došlo do razvoja određenih bakterija.

Prema saznanjima Stožera, voda iz javnih vodovoda nije zagađena i može se nesmetano konzumirati, navodi u priopćenju Stožer. Nakon Odluke župana Kožića o proglašenju elementarne nepogode, općinska, gradsko i županijsko povjerenstvo obavit će procjenu šteta i u zakonskom roku dostaviti izvještaj Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, priopćeno je iz Ureda župana.