VINKOVIĆ ODGOVARA TPORTALU

'Projekti nisu napuhani, pokrenut ćemo gospodarstvo'

22.07.2010 u 12:14

Bionic
Reading

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković reagirao je na jučerašnji tportalov članak 'Đakovačka vlast napuhala cijene projekata pa hoće 40 milijuna kuna kredita', u kojem se analizira odluka o zaduženju grada u visini gotovo jednog godišnjeg proračuna za sljedećih deset godina s počekom od tri godine

Zoran Vinković kaže da ovaj članak 'vrvi netočnim činjenicama', jer su podaci stari i netočni, a važeći izrađeni u suradnji s Ministarstvom financija.

'Grad Đakovo za Strossmayerov trg namjerava utrošiti samo 12,5 milijuna kuna, no sukladno zakonskim propisima, taj iznos smo morali uvećati za predvidivo pet i pol milijuna kuna potrebnih za arheološka istraživanja, ako se pokaže da su potrebna, jer se trenutačno rade samo probna istraživanja. Isto tako, u drugoj fazi predviđeno je uređenje cestovnih pravaca, budući da će trg postati pješačka zona, a potom je predviđeno i uređenje prilaza katedrali i svega onog što jedan trg mora imati. Stoga navodi da je projekt trga napuhan, kako i sami sada možete vidjeti, očito nije napuhan, već je realan i određen zakonskim okvirima koji reguliraju provedbu i osiguranje novca za arheološka istraživanja', piše u priopćenju.

Ističe da u članku nije navedeno da će se kreditom financirati još projekata - rekonstrukcija Ulice kralja Tomislava s iznosom od 800.000 kuna, rekonstrukcija Ulice Stjepana Radića s iznosom 500.000 kuna, izgradnja društvenih domova u Budrovcima, Đurđancima, Širokom Polju, Kuševcu s ukupnim iznosom od 2,2 milijuna kuna, rekonstrukcija Pavićeve ulice 400.000 kuna, rekonstrukcija ulice Bana J. Jelačića s iznosom od 500.000 kuna, uređenje crkvenog trga u Ivanovcima s iznosom od 400.000 kuna, prostorno planska dokumentacija s iznosom od 800.000 kuna te novi projekt geodetske premjere grada koji će koštati 7,8 milijuna kuna, jer 'ono što se navodi o sklapanju ugovora s bivšim županom Bubalom očito ne drži vodu, jer ovdje je riječ o novim ugovorima i novim poslovima'.

Kreditom je, dodaje, planirano još projekata od kojih je jedan od važnijih završna faza industrijske zone Đakovo 1, a zatim izgradnja i opremanje dvije nove gospodarske zone Đakovština i Široko Polje.

Vinković se posebno osvrnuo na rad bivšeg gradonačelnika HDZ-ovca Ante Raspudića, koji je na toj dužnosti bio od prosinca 2008. do kraja svibnja 2009. Nakon lokalnih izbora, kao čelnik gradskog SDP-a Vinković je u koaliciji s HNS-om i HDSSB-om izabran u treći mandat za gradonačelnika.

'Grad Đakovo odlaskom Ante Raspudića s mjesta gradonačelnika ostao je u dubiozi od visine jednog godišnjeg proračuna, točnije s iznosom od oko 42 milijuna kuna. Od tog iznosa ova gradska vlast već je podmirila 21 milijun dospjelih obveza, a dio je prebacila u ovogodišnje proračunsko razdoblje. U naletu tendencioznosti zaboravili ste objasniti na koji način su kupljeni autobusi za tzv. gradski prijevoz i za koje je potrošeno tri i pol milijuna kuna, potom zašto je niknuo sportski teren na Hrvatskom sokolu iako to nije predviđeno novim GUP-oma, a za što je plaćeno gotovo dva milijuna kuna. Isto tako niste naveli zašto je HDZ odlučio nagraditi studente druge godine fakulteta prijenosnim računalima vrijednim 500 tisuća kuna te postaviti klizalište koje je bilo u funkciji 10-ak dana, a plaćeno je 700 tisuća kuna. Isto tako niste naveli zašto je HDZ-ova većina za manje od šest mjeseci, koliko je bila na vlasti, nenamjenski potrošila pet i pol milijuna kuna predviđenih za sanaciju gradske deponije otpada Vitika te na koji je način financirana predizborna kampanja HDZ-a i ostalih stranaka koalicije.'

U jučerašnjem telefonskom razgovoru Vinković je rekao da će kreditom pokrenuti lokalno gospodarstvo, i to uglavnom građevinski sektor po uzoru na američki New Deal iz prve polovice prošlog stoljeća. Zbog tportalova članka, nakon povratka s godišnjeg odmora 9. kolovoza, najavio je, održat će konferenciju za tisak na kojoj će iznijeti razloge traženja kredita.

Na kraju, zaključuje Vinković, Državna revizija posljednjih devet godina nikada nije pronašla nepravilnosti i kriminalna djela, osim eventualno, ali to je stvar nadležnih institucija, tijekom pet i pol mjeseci HDZ-ove vlasti i njihovih satelita.