VLADA PREDSTAVLJA

Projekti koji bi trebali pokrenuti Hrvatsku

23.02.2012 u 09:04

Bionic
Reading

Na otvorenom dijelu sjednice Vlada će, uz ostalo, predstaviti pokretanje novog investicijskog ciklusa u mandatu 2012. - 2015. godine, s posebnom analizom za 2012. Katalog javnih i privatnih investicija na sjednici bi, kako je najavljeno, trebao predstaviti potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić

Javna će poduzeća, prema nekim procjenama, trebati generirati najmanje osam milijardi kuna investicija više nego 2011. Na tim investicijama temelji se i predviđeni rast gospodarstva od 0,8 posto u 2012. Prema Čačićevim riječima, većina tog investicijskog ciklusa trebala bi se odnositi na energetski sektor, najviše na HEP. Dio sredstava bit će uložen u gradnju novih elektrana, a dio u širenje distribucijske mreže.

U ranijim izjavama Čačić je naglašavao da će se ponovno početi koristiti praksa iz 2000. - da se daju avansna plaćanja poduzećima u visini od oko 10 posto, što će im pomoći da dijelom očiste svoje bilance. Najavio je i objavljivanje javnih natječaja na koje će se moći javiti i inozemne tvrtke. Kazao je da je Vladi jako stalo da domaće gospodarstvo bude sposobno sudjelovati u tim natječajima. Vrlo je vjerojatno da će se većina investicija naslanjati na investicijske kataloge koje je pripremila prijašnja Vlada, a koji su procijenjeni na 20 milijardi kuna.

Vlada će se izjasniti i o podnesenim amandmanima i Prijedlogu amandmana Vlade na Prijedlog državnog proračuna. Raspravljat će se i o Prijedlogu strategije Vladinih programa za razdoblje 2012. - 2014. te o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o izvlaštenju. Na dnevnom redu bit će i Prijedlog nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima, Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka te prijedlozi uredbi o unutarnjem ustrojstvu više ministarstava.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada će raspravljati o kadrovskim pitanjima.