SF TEHNOLOGIJA

Prohodali prvi biološki roboti!

02.07.2014 u 12:58

Bionic
Reading

Američki su inženjeri konstruirali prvu generaciju bioloških robota koje pokreću mišićne stanice pod izravnom i preciznom kontrolom električnih impulsa

Ovaj nadzor omogućio je stručnjacima fantastičnu moć upravljanja funkcijama bio-bota.

'Nastojimo integrirati principe inženjerstva s biologijom na takav način da se mogu upotrijebiti za dizajniranje i razvoj bioloških strojeva i sustava u medicinske i ekološke svrhe. Biologija je nevjerojatno moćna pa ćemo, ako naučimo kako upotrebljavati njezine prednosti za korisne primjene, moći napraviti mnoštvo fascinantnih stvari', rekao je voditelj studije Rashid Bashir, profesor biotehnologije na University of Illinois.

Bashirov tim je predvodnik u dizajniranju malenih bio-bota čija veličina ne prelazi centimetar, a koji sadrže gibljive dijelove, mješavine hidrogelova isprintane 3D printerima i prirodne stanice. U ranijim istraživanjima skupina je predstavila bio-bote koji su mogli neovisno hodati, međutim njih su pokretale stanice srca štakora koje su se nekontrolirano stezale i rastezale. Takve je robote bilo praktički nemoguće uključiti, isključiti, ubrzati ili usporiti.

Novo konstruirane bio-bote, predstavljene u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences pokreću trake mišićnih stanica kostura koje se električnim pulsovima mogu pokretati po želji. To stručnjacima omogućuje jednostavnu kontrolu i otvara mogućnosti za daljnji razvoj principa dizajna pomoću kojih bi se konstrukcije prilagodile za specifične namjene.

'Mišići kostura su vrlo privlačni jer ih možete kontrolirati vanjskim signalima. Primjerice, ako želite dizajnirati uređaj koji će početi funkcionirati kada osjeti neku kemikaliju ili primi električni signal, upotrijebit ćete mišić kostura', objasnio je Bashir.

Novi bio-boti nadahnuti su sustavima koji postoje u prirodi. Kostur im se sastoji od hidrogelova printanih u 3D-u koji su dovoljno čvrsti da im daju strukturu, ali i dovoljno elastični da se savijaju poput zglobova. U njima dva postolja učvršćuju trake mišića kao što tetive povezuju mišiće s kostima. No ova postolja istovremeno funkcioniraju i kao stopala bio-bota.

Brzina bioloških robota određuje se frekvencijom električnih impulsa. Veća frekvencija uzrokuje brže kontrakcije pa je kretanje brže, kao što se može vidjeti u videozapisu dolje.