INSTANT ZABAVA ZA MILIJARDU KUNA

Programsko vijeće – reality show na HRT-u

23.03.2010 u 14:10

Bionic
Reading

Sve što sam u životu naučio odabrao je Đelo Hadžiselimović. Tako je prije koju godinu splitska grupa ST!llness nazvala svoj album i na taj način odala počast uredniku, ali i HRT–u na čijem su izboru serija, dokumentaraca i čega sve ne odrasle brojne generacije. Generacije kojima je reality show bio nepoznanica, a koji je, eto, stigao i na Prisavlje. Ono što se posljednjih mjeseci događa oko izbora glavnog ravnatelja nije ništa drugo doli vrhunski show

Podsjetimo, među 26 kandidata koji su se javili na dva natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a deset članova Vijeća nije uspjelo izabrati novog šefa na Prisavlju, a samim tim i dalje je blokiran normalan rad javne RTV kuće, jer na njoj je u ovom trenutku sve privremeno - od poslovnog plana do Ravnateljstva.

Doduše, treba reći da je među 26 kandidata bilo i egzibicionista i zbog nekih bi jedan od uvjeta u natječaju u budućnosti trebala biti i potvrda da su mentalno čisti.

Međutim, bilo je i ozbiljnih kandidata od kojih je većina stigla iz kuće, što je i logično, jer samo su oni raspolagali insajderskim informacijama zbog kojih su njihove prezentacije i programi bili kvalitetniji od drugih.

Vijećnici pak to nisu prepoznali ili, preciznije, prepoznali su onako kako su i sami izabrani - s lijeva i desna. Prvi put nisu prošli Veljko Jančić i Damir Novinić, a drugi Duško Radić i Josip Popovac. Koliko pojedini članovi Vijeća ozbiljno shvaćaju posao koji rade,dovoljno govori i činjenica da pojedinci nisu ni prisustvovalirazgovorima s kandidatima, ali ih to nije spriječilo da svoj glas dajunekome.

I sad će sve krenuti ispočetka, a garancije da opet nećemo gledati sličan film nema, jer se u Programskom vijeću zapravo događa isto što i u Saboru u kojem se već mjesecima ne mogu dogovoriti oko jedanaestog člana Vijeća.

Borba za nečiji interes opet je stavljena ispred općeg, za koji građani ove zemlje godišnje izdvajaju nešto više od milijarde kuna, jer ih je na to prisilila država. Lova curi na sve strane, stvarna kontrola nikakav je ili slaba, a stanje je, kako je to i sam priznao v. d. ravnatelj Popovac - loše.

Zbog svega u cijeloj priči trpi i kvaliteta programa i teško da će neki klinac za deset ili dvadeset godina staviti ime nekog s HRT-a u naslov svog albuma. Prije će se dogoditi da će se na omotu naći kakva farmerica dugih noktiju ili kakav suprug koji je uspješno zamijenio svoju ženu.

Doduše, ima HRT i za to lijeka, samo treba staviti kamere na Programsko vijeće i pustiti uživo u program. Tome ni 'Tito' ne bi konkurirao gledanošću, premda se s tim izborom urednik s početka teksta vjerojatno ne bi složio. Ali kad već za to izdvajamo tolike pare, dajte narodu da barem gleda uživo.