MOLITVOM NA VREMENSKU PROGNOZU

Program na Hipodromu počinje već u tri ujutro!

01.06.2011 u 14:25

Bionic
Reading

Iako vremenska prognoza za vikend nije naklona organizatorima dolaska pape Benedikta XVI i vjernicima koji će u susretima s Papom sudjelovati na Trgu bana Jelačića i na Hipodromu, krčkog biskupa Valtera Župana najavljena kiša ne brine. 'Nastojimo molitvom preduhitriti prognozu', rekao je u srijedu predstavljajući program na Zagrebačkom hipodromu u nedjelju, 5. lipnja

Pojasnio je da vremenska prognoza nikada nije utjecala na susrete s Papom. 'Sveti Otac uvijek drži susrete na Trgu Sv. Petra, a ne u dvorani. I kada je nevrijeme, susret se održava. Ne miče se ni Papa ni vjernici', kaže Župan. Vjeruje da će poruke koje će Papa odaslati u svojim govorima u Zagrebu odjeknuti čitavim svijetom, posebice Europom.

Program na Hipodromu počinje već u tri ujutro

U srijedu je predstavljen program na središnjem susretu s Papom. Hipodrom će za vjernike biti otvoren već od ponoći, a program počinje već u tri ujutro, sedam sati prije početka mise. U pretprogramu će sudjelovati više od 500 ljudi, od svećenika, zborova, obitelji s djecom nadalje.

Pretprogram započinje u tri jutro Službom svjetla, kada će se zapaliti Zavjetna spomen-svijeća hrvatskih katoličkih obitelji visoka 1,2 metra koju su izradili hrvatski pčelari, a koju će ukrašavati Hrvatski zavjetni križ nastao 1979. godine te logo Papinog dolaska Hrvatsku. S te će se svijeće zapaliti i ostale svijeće koje će vjernici imati na Hipodromu. Manja replika svijeće bit će poklonjena Papi.

Do devet sati ujutro molit će se krunica, čitati Evanđelje, odlomci govora Ivana Pavla II i Benedikta XVI, a na razglasu će biti pušten i audiozapis govora pape Ivana Pavla II na Hipodromu 1994. U pretprogramu će nastupati grupa Emanuel te zbor sastavljen od članova obiteljskih zajednica.

Oko sedam sati započinje poetsko-glazbeni recital 'Adame gdje si?' redatelja Renea Medvešeka, u kojem sudjeluje i dječji zbor 'Čarobne frulice'. Misa počinje u deset sati te bi trebala završiti do 12.30.

Cijeli program možete pročitati na www.papa.hr.

Obitelj kao motiv Papinog posjeta

Glavni motiv Papinog dolaska u Hrvatsku je obitelj, pojasnio je Valter Župan, krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK za obitelj. Naime, još početkom 2010. godine predložio je ostalim članovima HBK organiziranje prvog nacionalnog susreta katoličkih obitelji, kakvi su uobičajeni u Italiji i Španjolskoj. Taj se susret trebao održati 16. svibnja, na Međunarodni dan obitelji. Nakon što je Papa potvrdio svoj dolazak u Zagreb, rekao je da mu je prvi motiv dolaska Nacionalni susret katoličkih obitelji.