Brač Medical City

Progovorili ulagači iz fantomskoga projekta: Afera Kuščević nam je jako naštetila, no sve je čisto, idemo dalje

10.07.2019 u 15:50

Bionic
Reading

Fond Croatian Land Holdings sa sjedištem na Malti i njihova hrvatska tvrtka Perago iz Splita, koji su se našli u središtu skandala povezanih s donedavnim ministrom Lovrom Kuščevićem, nastavljaju s razvojem projekta Brač Medical City procijenjenog na 920 milijuna eura, doznaje tportal. U idućim danima vodstvo fonda i tvrtke službeno će se obratiti hrvatskoj javnosti s kompletnom kronologijom vezanom uz ovu investiciju, u kojoj ne vide ništa sporno, te objasniti zašto smatraju da im nitko nije pogodovao. Dosad se nisu oglašavali jer nisu željeli biti dio političke priče oko ministra Kuščevića

Tportal je u Splitu, u kojem se nalazi sjedište hrvatskih operacija ovog fonda, razgovarao s dvije osobe uključene u brački projekt, a koje tvrde da su im događanja u proteklih nekoliko tjedana nanijela iznimnu štetu jer su 'mahom površna, neprovjerena i netočna'. Prije službenog obraćanja ne žele izlaziti u javnost sa službenim izjavama.

'Ovdje se radi o ozbiljnom fondu s 43 ulagača, od kojih su neki institucionalnog tipa i izlistani su na burzi. U Hrvatsku je dosad uloženo više od 200 milijuna kuna vlastitih sredstava, a sada dioničari nazivaju i raspituju se što se ovdje događa', kazala nam je osoba vrlo bliska ovim investitorima.

Isti investitori već su realizirali projekt Olive Bay u Starigradu na Hvaru i pred realizaciju doveli kompleks Sunset Bay u Maslinici na otoku Šolta, a i po centru Splita masovno su kupovali nekretnine, za što tvrde da se radi o 'individualnim osobnim projektima'. Na Braču, kako je poznato, već dulje od jednog desetljeća najavljuje se projekt zdravstvenog turizma u sklopu kojeg se spominje izgradnja medicinsko-turističkog kompleksa s četiri specijalističke klinike, hotelima, urbanim vilama, wellnessom i nizom drugih sadržaja.

'Otkup zemljišta započeo je još 2005. godine i dosad je otkupljeno više od milijun kvadrata po cijenama koje su se u pravilu kretale oko devet eura. Radi se o zemljištu bez infrastrukture i ono u realnosti ne vrijedi puno, a kada se u računicu uključi infrastruktura, jasno je da će kvadrat na koncu stajati znatno više. To je naprosto način na koji se razvijaju projekti ovog tipa i veličine', tvrde ovi investitori.

Sam projekt Brač Medical City, koji je u svojim najavama mnogima djelovao nerealno, po njihovim riječima spreman je za realizaciju u svim segmentima osim infrastrukture, odnosno struje, vodovoda i DTK mreže. Kako sada stvari stoje, za njega je potrebno položiti vodovodnu cijev između Omiša i Brača, a na samom otoku izgraditi čak 14 trafostanica kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje otočne strujne mreže. Investitori kažu da su spremni platiti ove zahvate, no izvoditi ih smiju jedino ovlaštene državne tvrtke, a HEP se već izjasnio da taj posao ne bi mogao izvesti u roku kraćem od pet godina.

Fond Croatian Land Holding i tvrtku Perago, kojoj je nedavno pripojena tvrtka Medis Investments, otprije dvije godine zastupa odvjetnik i prokurist Ivan Krželj. Kontaktirali smo i s njime, no nije želio govoriti za medije prije nego što se o cijelom slučaju izjasne uprava i vlasnici.

Portal Telegram ovog tjedna otkrio je da je prethodno na čelu više tvrtki povezanih s ovom investicijom bio Željko Holik, savjetnik donedavnog ministra Kuščevića - ali i bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka iz HNS-a - dok je njihov prokurist bio splitski odvjetnik Zoran Šaljić. I s jednim i s drugim investitori su se, tvrde, razišli još prije nekoliko godina.

  • +25
Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX