PISMO IZ MAĐARSKE

Progovorila žrtva Radimira Čačića

07.09.2010 u 22:43

Bionic
Reading

Gotovo devet mjeseci poslije stravične nesreće na autocesti u Mađarskoj koju je skrivio predsjednik HNS-a Radimir Čačić i poslije koje je dvoje ljudi izgubilo živote, Večernjem listu se javila vozačica Škode Fabije Katalin Lipták, supruga i kći preminulih

Javila im se elektroničkom poštom inzistirajući da se njezino pisano očitovanje, koje nam je poslala prevedeno na srpski jezik, objavi u cijelosti pod naslovom 'Žrtva je progovorila'.

Ona navodi da je Radimir Čačić otkad je 1967. sa 18 godina dobio vozačku dozvolu, preživio četvrtu ogromnu prometnu nesreću. Kaže da je osmog siječnja putovala sama autocestom M7 prema Budimpešti, brzinom oko 110 km/sat, kada je odostraga osjetila jak udarac. Automobil joj se zavrtio, udario u barijeru i stao na sredini autoceste. Poslije je doznala da je nesreću izazvao Radimir Čačić, predsjednik Hrvatske narodne stranke, koji prema njenim navodima, nije vozio predviđenom brzinom na autocesti.

Katalin Liptak u svom e-mailu Večernjm listu kaže da joj je život nakon nesreće postao automatski te iako radi, ni sebe ne može prehraniti, jer je dosad živjela od suprugove plaće.

Kaže da je Čačić prihvatio je svoju krivnju i u telegramu izjavio svoju sućut i posredstvom odvjetnika ponudio nadoknadu štete. 'Od tada je policija obustavila postupak, ali tražili su pravnu pomoć od Hrvatske u vezi sa saslušanjem gospodina Čačića. Sada postupak miruje. Dakako, gospodin Čačić preko svog odvjetnika odbio je moj zahtjev da sjednemo i pregovaramo o mojim gubicima. U većini slučajeva odgovor je uvijek isti, da se oni dakako ne isključuju, već zbog trenutačnog stanja predmeta ne mogu ni o čemu razgovarati', navela je Katalin Liptak u svom obraćanju hrvatskoj javnosti preko Večernjeg lista.

Obitelj Lipták 8. siječnja uputila se na vikend u toplice Heviz, no promašili su izlaz na autocestu pa su se vraćali kada se u njih zaletio Čačić. Policija je priopćila da Čačić nije prilagodio brzinu vremenskim uvjetima, a Katalin je rekla da je vozila brzinom između 100 i 110 kilometara na sat, što govori da je predsjednik HNS-a vozio mnogo brže. Iako je Čačić priopćio da je tog dana bila gusta magla, demantirali su ga mađarski cestari, ali i snimke očevida. Padala je samo jaka kiša.

Prozvani Radimir Čačić
ponovio je za Večernjak kako mu je iznimno žao zbog tragičnog događaja te je rekao da je dalje spreman na svaku vrstu odštete.
No u ovom trenutku ništa ne ovisi o njemu, kaže, jer je postupak u proceduri, a na njegovo ubrzanje ni on ni gospođa Lipták ne mogu utjecati.

'Ne bih se želio upuštati u tumačenje viđenja nesreće koje je dala gospođa Lipták, jer to mora utvrditi istraga, koja nije zaustavljena nego ide svojim tijekom', rekao je Čačić.