JANŠA KOMENTIRA CRNE NAJAVE

'Prognoze o recesiji argument su za štednju'

23.02.2012 u 18:15

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Janez Janša izjavio je u četvrtak da je prognoza Europske komisije, po kojoj će u Sloveniji ove godine doći do recesije realna, te da će njegova vlada te procjene uzeti u obzir u nastojanju da smanji proračunske troškove

Nova procjena Europske komisije realna je, mislim da će i naš ured za makroekonomske analize uskoro izaći sa sličnom novom prognozom', izjavio je Janša na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Prema izvješću Europske komisije, u više država eurozone ove će godine doći do blage recesije, pri čemu je prognoza da će slovenski BDP u 2012. godine biti smanjen za 0,1 posto, dok se još prije nekoliko mjeseci očekivao skroman rast.

Janša je rekao da su podatci o smanjenju gospodarske aktivnosti u Europi i recesijski trend za njegovu vladu dodatan razlog za 'smanjivanje glomaznog državnog sektora' i rezanje proračunskih troškova, što je dio programa sadašnje vladajuće koalicije.

'No, mjere štednje nisu same po sebi dovoljne za izlazak iz krize. Ova vlada ima program za poticanje novog rasta i zapošljavanja', rekao je Janša, ocijenivši da bi gospodarski oporavak mogao uslijediti od iduće godine.

Janša je spomenuo potrebu otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru. Bolje je smanjiti broj zaposlenih i otpuštenima dati otpremnine na koje imaju pravo, te tako dugoročno smanjiti strukturni proračunski deficit, nego radikalno smanjivati plaće, ocijenio je.

Predsjednik slovenske vlade rekao je da će već u ponedjeljak započeti razgovore sa sindikatima, poslodavcima i drugim socijalnim partnerima o mjerama štednje koje treba provesti, pri čemu im namjerava predstaviti realnu situaciju u Sloveniji i u širem europskom okruženju.

'Naša je ambicija da se do tada potpiše novi socijalni sporazum', rekao je Janša. Pojasnio je da njegova vlada i dalje ostaje kod odluke da se zbog financijske krize neće financirati održavanje zimske Univerzijada iduće godine u Mariboru, te da o tome neće promijeniti mišljenje bez obzira na mogući odštetni zahtjev Međunarodne sveučilišne športske federacije (FISU).