KIŠA UNIŠTILA USJEVE

Proglašena elementarna nepogoda u Varaždinskoj županiji

23.07.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Varaždinski župan Predrag Štromar donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje cijele županije zbog velikih količina kiša koje su padale tijekom lipnja i srpnja, a zbog čega je smanjen prinos ozima i jara usjeva, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare zamjenica župana Blanka Glavica-Ječmenica

'Elementarna nepogoda uzrokovala je smanjenje prinosa na poljoprivrednim usjevima od 30 do 50 posto. Zbog kišnih uvjeta onemogućena je i žetva u agrotehničkim rokovima, pa su usjevi naknadno zakorovljeni, napadnuti bolešću, a došlo je i do klijanja sjemenja', rekla je Glavica-Ječmenica.

Predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Zlatko Pukšić pojasnio je kako mlinska industrija nije preuzimala naklijalu pšenicu pa većina poljoprivrednika neće moći dokazati referentne prinose koji su ujedno temelj za ostvarivanje državnih novčanih poticaja.

Iako su gradska i općinska povjerenstva već obavila prve procjene štete, stvaran iznos znat će se kasnije. Trenutnu procjena štete je oko 8,5 milijuna kuna.