SUŠA UNIŠTILA USJEVE

Proglašena elementarna nepogoda na istoku Hrvatske

06.08.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zbog višemjesečne suše te prouzročenih velikih materijalnih šteta na poljoprivrednim kulturama, proglasio je danas elementarnu nepogodu za cijelo područje Vukovarsko-srijemske županije, izvjestio je Ured župana

'Uspoređujući podatke Radarskog centra Gradište, koji radi u sustavu Državnog hidrometereološkog zavoda, za prvih sedam mjeseci 2012. godine s 20-godišnjim prosjekom vidljivo je da je palo značajno manje kiše nego što je prosjek za to razdbolje', navode iz ureda vukovarsko-srijemskog župana.

Također se ocjenjuje kako je osim nedostatka padalina razlog za umanjenje prinosa i proglašenje elementarne nepogode i njihov loš raspored tijekom vegetacije - izostale su u razdoblju kada su bile najpotrebnije, u vrijeme cvatnje i nalijevanja zrna i ploda.

Iz Vukovarsko-srijemske županije podsjećaju poljoprivrednike da štetu na poljoprivrednim kulturama i nasadima moraju prijaviti u roku od osam dana od proglašenja nepogode gradskim odnosno općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od elementarne nepogode.