NAPAD NA KURSARA

Profesori prozivaju policiju zbog nerada

22.12.2009 u 13:37

Bionic
Reading

Profesori s Fakulteta političkih prozvali su policiju za nerad i neprofesionalnost povodom četvrtog napada u godinu i pol dana na njihovog kolegu Tončija Kursara na izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća, na kraju koje su usvojili izjavu za javnost

Na fakultetu žele vjerovati da nije riječ o nečemu gorem, o eventualnoj intervenciji privatnih interesa u policijsku istragu. Izražena je zabrinutost za cjelokupno stanje sigurnosti u Hrvatskoj gdje se fizički obračunava s novinarima, gospodarstvenicima, a evo sada i sa sveučilišnim profesorima, što su okarakterizirali kao jedinstven primjer u svijetu.

Dekan Vlatko Cvrtila je rekao da su zapanjeni pritiskom koji su policajci izvršili na Kursara prilikom ispitivanja sugerirajući mu da će, ako snizi kriterije na ispitima, i sam problem nestati.

'Ovi napadi na kolegu Kursara predstavljaju napade na sve njih i cijelu akademsku zajednicu i slobodnu misao', rekao je profesor Ivan Grdešić.

S FPZG-a također pozivaju predsjednicu hrvatske Vlade Jadranku Kosor i ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka da planiranom i sustavnom nasilju nad jednim sveučilišnim nastavnikom posvete primjerenu pozornost.

Ovim napadima nisu samo ugrožena temeljna ljudska prava kolege Kursara na život, fizički integritet i ljudsko dostojanstvo, nego i pravo na slobodno obavljanje profesije u okvirima autonomne sveučilišne zajednice.

Inače, Kusar se još uvijek nalazi u bolnici i njegovo psihofizičko stanje je dobro, koliko u ovom trenutku može biti. On ni u jednom trenutku nije ni pomislio, kažu njegove kolega, da bi ovi napadi na njega mogli utjecati na kvalitetu njegova rada. Profesori su se i ocijenili kvalifikaciju iz medija da je ovdje riječ o 'strogom profesoru'.

Ako se ovakvi napadi nastave i ako se ne sankcioniraju, smatraju oni, u pitanje dolazi nesmetano izvođenje cijelog nastavnog procesa.