STUDENTI OSTALI BEZ POTPORE

Profesori Filozofskog protiv nastavka blokade

04.05.2009 u 18:33

Bionic
Reading

Vijeće Filozofskog fakulteta danas se nakon više od pet sati zasjedanja izjasnilo kako podržavaju prosvjed studenata, ali ne i blokadu nastave te su studenti pozvani da prekinu daljnje ometanje nastave

Na današnjoj sjednici Vijeća odlučeno je da vodstvo fakulteta i dalje podržava prosvjed studenata te će im osigurati uvjete za njegov nastavak, ali istodobno poziva studentski plenum da odmah prekine blokadu i omogući uspostavu cjelovitoga nastavnog procesa, rekao je novinarima nakon sjednice Vijeća dekan Miljenko Jurković.

S obzirom na odluku sveučilišnog Senata da se nastava odmah mora nastaviti, a koja je obvezujuća za sve fakultete, Jurković je rekao kako je bio spreman podnijeti ostavku da danas Vijeće fakulteta nije izglasalo prekid blokade. Studenti su najavili da su šanse da prihvate deblokadu nastave 'manje od nule'.

Na upit što će se dogoditi ako studenti večeras odluče nastaviti blokadu, dekan je odgovorio da će se tada o tome raspravljati te da ne želi prejudicirati nikakva rješenja. Istaknuo je kako na raspolaganju ima odredbe koje propisuje Statut fakulteta i Zakon o radu, a po kojima su zaposlenici dužni održavati nastavu.  Dodao je i kako je početno stajalište Vijeća bilo da je blokada jedini pravi i učinkovit način da se upozori na studentske probleme.

'Cilj je postignut, studenti su uspjeli zainteresirati javnost za svoje probleme, a nastavak blokade nema smisla i bio bi samo kontraproduktivan jer bi se doveo u pitanje završetak akademske godine', rekao je Jurković. Istaknuo je i kako nema naznaka represivnih mjera prema bilo kome na Sveučilištu u Zagrebu. Dodao je i kako je Vijeće pozdravilo današnji dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koje je upućeno sveučilištima, u kojemu su navedene mnoge stavke koje su se tražile u studentskim prosvjedima, ali će se, rekao je, tražiti pojašnjenja dijelova tog teksta u konstruktivnom razgovoru.