NOVI SLUČAJ

‘Profesor s Veterine ponižavao je i dodirivao studentice. Prijavile smo ga još 2018.'

25.01.2021 u 17:19

Bionic
Reading

Bivša studentica Veterinarskog fakulteta upozorila je da su studenti i djelatnici te ustanove bili žrtve jednog profesora, te je medijima proslijedila e-mail s pritužbama na profesora koji je jedna asistentica 2018. godine slala dekanu i prodekanima u ime četiriju studentica koje su joj se žalile. U mailu se navodi da je dotični profesor vikao na studente, nazivao ih ovcama, neprimjereno komentirao njihov izgled, dodirivao studentice, unosio im se u lice, tijekom nastave iznosio neprimjerene seksualne aluzije...

''Profesor se osobito usmjeri na pojedine studentice, koje onda kontinuirano provocira te izaziva konflikte. Npr. odbija potpisati zadaću iz ambulantne klinike i odbija potpisati indeks, iako su svi formalni uvjeti za to zadovoljeni. Zadržava indeks više dana te studentica više puta mora dolaziti kod njega na razgovor kako bi dobila potpis. Pritom je izložena provociranju i neugodnim komentarima, neprimjerenim pitanjima privatne prirode, neutemeljenim optužbama da je krivotvorila zadaću ili potpis nastavnika, insinuacijama da je studentica u intimnom odnosu s drugim nastavnikom', stoji u mailu, a tu su i pritužbe da je jednu od studentica profesor kontinuirano zvao na mobitel, dok je drugoj, koja je bila u automobilu, blokirao put svojim automobilom, izvještava Jutarnji list.

'Sada smo poslali službenu prijavu dekanu, koju su nam tri djevojke potpisale imenom i prezimenom, a šest ih je htjelo ostati anonimno. Pritužbe se odnose na period od 2008. do 2019. godine. Predana je i izjava dvaju muških djelatnika fakulteta koji su potvrdili neke od događaja, kako ne bi ispalo da smo mi osjetljive i/ili ne znamo prihvatiti zezanciju' govori bivša studentica kojoj se, kaže, javlja sve više djevojaka.

'Nekoliko minuta prije našeg razgovora javila mi se još jedna kolegica, koja je ispričala da joj je ovaj profesor jednom prilikom otkopčao grudnjak preko zelenog odijela kakvo moramo nositi na praksi. Rekla je da se osjećala vrlo poniženo i da joj je bilo jako neugodno', priča sugovornica Jutarnjeg.

❗️💪🏼

Objavljuje Nisam tražilaPonedjeljak, 25. siječnja 2021.

O prijavama na račun profesora s Veterinarskog fakulteta Jutarnji list razgovarao je i s tamošnjim dekanom prof. dr. sc. Nenadom Turkom.

'Danas sam zaprimio službenu prijavu protiv profesora, čiji su potpisnici dijelom anonimni, a dijelom su naveli svoje ime i prezime. Temeljem te prijave postupat ćemo sukladno zakonu te ju proslijediti stegovnom povjerenstvu fakulteta', rekao je dekan Turk. Dodao je da su već prije postojale 'posredne i neslužbene' naznake da je dotični profesor problematičan.

'S njim je 2018. nakon posredne neslužbene prijave jedne djelatnice obavljen razgovor u kojem je nijekao takvo ponašanje. Tada sam zamolio studentice da se službeno očituju, no to nitko nije učinio, pa nije bilo pravnog temelja za daljnje postupanje', kaže dekan i dodaje da su na temelju te neslužbene prijave napravili službeno priopćenje na Fakultetskom vijeću, u kojem su istaknuli potrebu poštivanja svih pravila ponašanja u akademskoj zajednici u međuljudskim odnosima, posebice vezano uz različite oblike bez ikakve diskriminacije i uznemiravanja, uključujući i seksualno uznemiravanje.

Dekan poziva sve studente koji su eventualno bili žrtve nasilja da se jave prodekanici za kontrolu kvalitete nastave. Kaže da na fakultetu dosad nikad nije bilo službenih prijava za seksualno uznemiravanje.

'Imali smo samo jednu neslužbenu prijavu, no to je bio izolirani slučaj. Reagirao sam kroz razgovor s profesorom', kaže Turk.

U očitovanju Večernjem listu, dekan Turk bio je konkretniji.

'Nakon zaprimanja službene prijave protiv prof. dr. sc. B. Radišića danas, 25. siječnja 2021., Odlukom dekana odmah je pokrenut stegovni postupak protiv prijavljenog profesora. Do okončanja stegovnog postupka prijavljeni profesor službeno je udaljen s radnoga mjesta', navodi se u odgovoru Veterinarskog fakulteta kojeg potpisuje dekan.