porazila protivnike

Proeuropska stranka uvjerljivo pobijedila u Moldaviji

12.07.2021 u 12:33

Bionic
Reading

Proeuropska stranka Maie Sandu u nedjelju je uvjerljivo porazila proruske protivnike na parlamentarnim izborima i otvorila mogućnost da predsjednica počne reforme u jednoj od najsiromašnijih europskih država, objavljeno je u ponedjeljak

Nakon 99,95 posto prebrojanih glasačkih listića Akcija i solidarnost (PAS, desni centar), stranka moldavske predsjednice Sandu, dobila je 52,7 posto glasova, a samo 27,2 posto osvojio je Blok socijalista i komunista (BESC) bivšeg predsjednika, proruski orijentiranog Igora Dodona.

Stranka bivšeg euroskeptičnog gradonačelnika, poslovnog čovjeka Ilana Shora osuđenog za prijevaru i pranje novca u vezi skandala s bankom u iznosu od milijardu dolara, prešla je prag od 5 posto glasova i ulazi u parlament.

"Nadam se da danas završava teško razdoblje za Moldaviju, nadam se da je danas zvonilo za kraj vladavine lopova u Moldaviji", rekla je 49-godišnja Sandu u poruči na Facebooku u nedjelju navečer.

"Izazovi su veliki, ljudi žele rezultate" i "moraju osjetiti dobrobiti parlamenta koji je čist", rekla je Sandu.

Pozvala je sve da "energiju pokazanu na glasanju usmjere prema preobrazbi Moldavije.

Pobjedi PAS-a snažno su pomogli glasovi dijaspore koja je 86 posto glasala za tu stranku.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) treba u ponedjeljak poslije podne iznijeti ocjenu izbora.

Mnogi Moldavci smatraju Sandu, bivšu ekonomisticu Svjetske banke, "simbolom promjene" te integriteta što je rijedak adut u političkom sustavu izjedenom korupcijom, ističe politolog Aleksej Tulbure.

Moldaviju, bivšu sovjetsku republiku smještenu između Ukrajine i Rumunjske, od stjecana neovisnosti 1991. potresaju političke krize, a proteklih godina i skandali zbog korupcije, uključujući nestanak milijarde dolara iz bankarskog sustava.

Moldavija mora riješiti i zamrznuti sukob oko statusa Pridnjestrovlja, separatističkog teritorija koji ima podršku Moskve. Stanovnici te regije povijesno su podijeljeni te je dio prozapadno orijentiran i teži Europskoj uniji, a drugi Rusiji.

Snažna većina u parlamentu "znači da neće biti pregovaranja, teških konzultacija i gubitka vremena" u sastavljanju vlade, smatra Aleksej Tulbure.

No to je i ispit za Sandu i njezinu vladu jer će sada sva vlast biti u njezinim rukama i u slučaju neuspjeha nema pravo kriviti druge, ocijenio je.

"Čak i s parlamentarnom većinom neće biti lako ostvariti grandiozne projekte i temeljitu promjenu države", upozorava analitičar Victor Ciobanu.

"Proruska naklonost opada, a jača proeuropska, no to ipak još nije odlučujući faktor", upozorava.

Analitičari se slažu da pobjeda PAS-a znači slabljenje ruskog utjecaja.

Maia Sandu već je razljutila Kremlj najavom da će ruski garnizon raspoređen u Pridnjestrovlju zamijeniti promatračima OESS-a.