borba s pandemijom

Produljen policijski sat za šest milijuna Francuza, više ne smiju biti izvan kuća od 18 sati

02.01.2021 u 14:13

Bionic
Reading

Prvi vikend ove godine počeo je sumorno u Francuskoj, koja strahuje od novog porasta broja oboljelih od koronavirusa, nakon što je u dijelu zemlje uveden policijski sat od 18 sati, dok je u ostatku Francuske od 20 sati

Policijski sat je od subote pomaknut s 20 na 18 sati u petnaest departmana u okviru borbe s epidemijom covida-19,

To znači da oko 6 milijuna Francuza na istoku zemlje neće moći izlaziti nakon 18 sati.

"Pomaknuli smo unaprijed početak policijskog sata, što će sigurno imati pozitivan utjecaj za dva do tri tjedna, ali vjerojatno umjeren", ocijenio je za televiziju BFMTV Frédéric Adnet, šef hitne službe bolnice u Bobignyju u pariškoj regiji.

Neki zastupnici regije traže još strože mjere, dok drugi nisu skloni novoj mjeri.

"To je dodatno ograničenje koje namećemo našim trgovcima i tvrtkama što će još više pogoditi gospodarstvo", izjavio je za BFMTV predsjednik Republikanske stranke LR za departman Alpes-Maritimes Charles-Ange Ginesy.

"Ako će se situacija dodatno pogoršavati na nekim područjima, donijet ćemo neizbježne odluke", upozorio je u petak glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal.

Po posljednjim podacima francuskog javnog zdravstva, objavljenim u petak navečer, vidi se blagi pad broja hospitaliziranih, ali je dnevni broj zaraženih i dalje visok, s blizu 20.000 slučajeva posljednja dva dana.

  • +15
Doček Nove Godine u Francuskoj Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

"Prvi mjeseci ove godine bit će teški", epidemija će trajati "barem do proljeća", upozorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak u svojoj novogodišnjoj poruci. Rekao je kako polaže nadu u cjepivo i obećao da neće biti neopravdane sporosti cijepljenja, dok ne prestaju kritike oko toga.

"Cijela zdravstvena zajednica ne razumije takvu razliku u odnosu na Njemačku koja cijepi 20.000 ljudi dnevno, dok ih se u Francuskoj cijepi 50", upozorio je u subotu Mehdi Mejdoubi iz bolničkog centra grada Valenciennes.

Ministar zdravstva Olivier Véran je najavio da će zdravstveni djelatnici stariji od 50 godina biti cijepljeni od ponedjeljka.