BANDIĆEVA TRGOVINA U JANKOMIRU

Prodao zemljište za 74 eura, a danas ga kupuje za 197 eura

07.05.2011 u 08:36

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić poslao je u proceduru u Gradsku skupštinu prijedlog po kojem bi Grad od tvrtke Zagreb Montaža, u svrhu izgradnje dijela Ulice Antuna Šoljana od produžene ulice Medpotoki do ulice Jankomir s komunalnom infrastrukturom, kupio 2.399 m² zemljišta za 472.003,25 eura

Procjenu po kojoj bi Grad za 196,75 eura po kvadratnom metru trebao kupiti zemljište napravio je stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina Dalibor Matek. U kupovini livade Hižišće (čestica 2.692) ne čini se ništa sporno jer Matek je i zemljište Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan, koja se nalazi u neposrednoj blizini, procjenjivao između 180 i 200 eura.

Kupovina zemljišta u Jankomiru zapravo je još jednom je podsjetila na ono što se događalo prije šest godina kada je tadašnje Gradsko poglavarstvo na čelu s Bandićem zemljište tik do ovog koje danas kupuje prodalo vlasniku Eurohale Tomislavu Radniću. Naime, dvije čestice, 2.422/1 i 2.423/1, površine 18.871 m2, Bandić je krajem 2005. godine prodao za 10,4 milijuna kuna odnosno za 550 kuna (74 eura) po m2

Zemljište je najprije prodavano za cijenu od 34 milijuna kuna, a na dva natječaja navodno se nitko nije javio, pa je onda, na zahtjev bolnice, jer radilo se o parceli Psihijatrijske bolnice u Jankomiru, u pomoć stigao sudski vještak za graditeljstvo Mirko Kožulj koji je zemljište procijenio na 550 kuna po kvadratu, što je u konačnici iznosilo oko 10,38 milijuna kuna

Cijeli taj slučaj vjerojatno ne bi isplivao na površinu da vlasnik Eurohale početkom godine nije predložio Gradu gradnju produžene Šoljanove kako bi na svojim parcelama mogao graditi robnu kuću.

Radnić je povezan s tvrtkama koje su 2008. godine bile akteri velike zemljišne afere u Resniku. Prema dostupnim podacima, trenutno je direktor u desetak tvrtki, od kojih dio egzistira, a dio je ugašen. Jedna od njih je i ugašena Nixus gradnja koju je Radnić vodio s Ninom Đondićem.

Đonić je pak prije tri godine tri godine zajedno s Bandićevim prijateljem Darkom Turopoljcem te Josipom Šarkom preko tvrtki Cirostratus, Kaktus i Drenovina kupovao jeftino poljoprivredno zemljište u Resniku koje je potom odlukama Gradskog poglavarstva prenamijenjeno u građevinsko.

Kožulj je, pak, često radio za gradsku upravu, a pun pogodak bila je procjena zemljišta u aferi Krašograd. Tada je, u razmjeni zemljišta između Grada i studentskih tvrtki Karantena, Mala ulaganja i Studio X, Kožulj njihovo zemljište u Sesvetskom Kraljevcu procijenio na 185 do 270 eura, a gradsko u Maksimirskoj, kod Dinamovog stadiona i tvornice Kraš, na samo 310 eura po kvadratnom metru.