ČAČIĆEV PRIJEDLOG

'Prodajte autocestu mirovinskim fondovima'

23.03.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić založio se danas da država formira tvrtku za upravljanje autocestom Zagreb-Lipovac, te da ju, uz diskont, proda mirovinskim fondovima, čime bi se, kaže, autocesta sačuvala u vlasništvu hrvatskih građana, te ujedno stabiliziralo poslovanje fondova

"Država treba formirati tvrtku koncidenta, koja održava i upravlja smjerom Zagreb-Lipovac, tu tvrtku prodati za milijardu eura hrvatskim mirovinskim fondovima, jamčiti minimalni prihod od četiri posto slijedećih 30 godina i time stabilizirati mirovinske fondove i zadržati vlasništvo građana Hrvatske nad tom ključnom imovinom", rekao je Čačić, na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da je iz Vlade u nekoliko navrata najavljivano da će se ta autocesta dati u koncesiju, a uzrok takvim najavama Čačić vidi u činjenici da je riječ o visokoprofitnoj dionici s relativno visokom frekvencijom i niskim troškovima održavanja, koja Hrvatskim autocestama donosi čak tri četvrtine ukupne operativne dobiti.

Ustvrdio je da je Vlada procijenila da bi ta koncesija državnom proračunu u ovom trenutku mogla donijeti oko milijardu eura, dok bi koncesionaru u idućih 30 godina donijela četiri milijarde.

Kazao je, međutim, da se sindikati protive davanju autoceste u koncesiju, jer bi to značilo otpuštanje tisuću prekomjerno zaposlenih u HAC-u.

Rješenje vidi u prodaji tvrtke koncidenta mirovinskim fondovima, čime bi "diskont koji je država dala ostao građanima Hrvatske danas i svima koji će sutra uplaćivati u fondove, umjesto francuskim, engleskim ili njemačkim tvrtkama i bankama".

Čačić je Vladu još jednom prozvao za nesposobnost, ocijenivši kako je ideja o koncesiji "još jedna u nizu fantastičnih ideja koje je nudila".

Podsjetio je da je ministar financija Ivan Šuker "konačno objavio da je rupa u proračunu 10,4 milijarde kuna, čime se, kaže, 'naglo približio'" onome što HNS tvrdi već četiri mjeseca.

Komentirajući gospodarsku politiku Vlade predsjednik HNS-a je ustvrdio da se vraćamo u zadnje godine devedesetih, radi se o kolapsu države neznanja i korupcije.

Čačić je suglasan da se plaće moraju smanjiti. Unatoč tomu što su sindikati najavili da će rušiti Vladu ako im smanji plaće kao što su 'rušili i Račanovu vladu kad je počela čistiti štale', Čačić smatra da ova zemlja mora dobiti vladu koja je spremna pogledati istini u oči i povući radikalne poteze. Upozorava da je otpuštanje državnih i javnih službenika gotovo nemoguće, jer zakonska procedura otpuštanja u državnim službama traje četiri godine. Zato bi bilo dobro kad bi se makar zaustavilo novo zapošljavanje u državnim službama, istaknuo je Čačić.

Prozvao je gradonačelnika Zagreba: 'Da je riječ o nesposobnosti, a ne političkoj boji, svjedoči najava zagrebačkog gradonačelnika da će broja zaposlenih u svom uredu povećati za 12 posto.'