ŽRTVA RATA U BIZNISU

'Prodajem braniteljsku povlasticu, cijena ovisi o cijeni vozila'

16.03.2011 u 09:24

Bionic
Reading

'Da, da, prodajemo. Cijena je ranije bila tri tisuće eura, sada smo je snizili ili računamo po postotku. Uglavnom, sve se svodi na povjerenje, ali nazovite kasnije', rekao nam je ženski glas nakon što smo okrenuli broj mobilnog telefona naveden pod oglasom objavljenim u prošlotjednom broju jednog oglasnika

Zanima nas tko i kako nezakonito namjerava prodati braniteljsku povlasticu na bescarinski uvoz osobnih automobila, beneficije kojom država žrtvama Domovinskog rata nastoji olakšati svakodnevni život. 'Prodajem braniteljsku povlasticu, cijena ovisi o cijeni automobila', kratak je i jasan tekst oglasa. Jedino sporno je to što kreator oglasa namjerava prevariti državu.

'Uz moju povlasticu ne morate platiti carinu ni porez, jedino što bi auto četiri godine morao biti na mojem imenu, ali to se može riješiti kod javnog bilježnika. Ja vam dajem punomoć da vi auto možete koristiti, prodavati ga... Ali ako ga budete prodavali u roku od četiri godine, sljedeći kupac morao bi platiti carinu i porez', objašnjava detaljno muškarac, koji se javio na naš kasniji telefonski poziv.

Ponavljamo pitanje, na osnovi čega ne moramo platiti porez i carinu na uvoz automobila, a on spremno odgovara: 'Zato što sam ja žrtva rata, to je braniteljska povlastica.' Spreman je i na pitanje o cijeni. 'Ako trebate na primjer platiti carinu i porez 30 tisuća kuna, povlasticu vam dajem za deset, razumijete? Kupite automobil i nas dvojica odemo zajedno na carinu i riješimo to', govori nam.

Radi sastanka i sklapanja posla, predstavlja se imenom i prezimenom - D. V. iz Đakova, navodi ulicu stanovanja i kućni broj.

Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Osječko-baranjske županije Darko Nađ, nakon što smo ga pitali za komentar, u nevjerici je rekao: 'Zar taj čovjek ne shvaća da je to protuzakonito? Najstrože to osuđujem, ali on mora shvatiti da se to ne može raditi. Branitelj mora biti u vozilu kada ga policija zaustavi', komentira Nađ, koji nikada nije čuo za ovakav slučaj u svojoj udruzi.

U Carinskoj upravi izvijestili su nas da je ovakva prodaja povlastice uistinu kršenje zakona. Carinskim zakonom propisano je 'kako je roba puštena u slobodan promet uz oslobođenje od plaćanja carine, pod carinskim nadzorom te se ne smije prodavati ili otuđivati po drugoj osnovi, davati drugome na uporabu, zalog, najam, rabiti u druge svrhe ili predati kao osiguranje za druge obveze, bez prethodne obavijesti nadležnoj carinarnici i plaćanja carine', objasnio nam je glasnogovornik Predrag Juratovac.

Sve to vrijedi na rok o četiri godine tijekom koje branitelj automobil ne smije prodavati ili, ako ga proda, mora platiti porez i carinu.

Prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, carinu, posebni porez i PDV na uvoz automobila ne moraju plaćati hrvatski ratni vojni invalidi II. do IV. skupine i članovi obitelji stradalih hrvatskih branitelja.

Vrijednost ovako uvezenih vozila nije mala. Unazad tri godine uvezeno je automobila vrijednih više od 200 milijuna kuna, bez plaća carina i poreza – 2008. godine 95,4 milijuna kuna, 2009. 67,5 milijuna kuna i 2010. 53 milijuna kuna. Carinska uprava nije nam izlistati broj iskorištenih povlastica, a u Ministarstvu branitelja dodaju da je najviša carinska vrijednost osobnog automobila koji se tako može uvesti 20 tisuća eura.

Međutim, nitko ne zna koliko je povlastica zloupotrijebljeno. U Carini kažu da će oni u slučaju sumnje provesti carinski-upravni postupak radi naplate carinskog duga. Vozilo tako može biti privremeno oduzeto radi osiguranja naplate carinskog duga.