PAD MEĐIMURSKOG ŽUPANA

Procurili i detalji istrage protiv Posavca: Mito od šefa županijskih cesta, poguranac dvjema kandidatkinjama za posao u županiji... Sve je snimljeno!

10.09.2021 u 13:50

Bionic
Reading

Međimurski župan Matija Posavec jutros je uhićen u Čakovcu zbog optužbi među kojima su primanje mita u iznosu 10 tisuća kuna od čelnika Županijske uprave za ceste Josipa Kobala, ali i zapošljavanje dviju mlađih ženskih osoba u županiji

Kako ekskluzivno doznaje Telegram, istražitelji su, prema do sada dostupnim podacima, Posavca počeli tajno nadzirati još krajem prošle godine, kad je, prema tvrdnjama USKOK-a, iskoristio svoj utjecaj kako bi izvjesnu Josipu M. zaposlio u Međimurskoj županiji, što je tražio od pročelnika za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Milorada Novkovića, a tom prilikom je snimljen.

Nakon županovog zahtjeva Novković je, tvrde istražitelji, dao mladoj kandidatkinji uvid u pitanja i zadatke s testiranja ne bi li ostvarila najbolji rezultat.

Posavca i Novkovića povezuje se s još jednim sumnjivim zapošljavanjem. Naime krajem ožujka ove godine, kako proizlazi iz tajnih snimki, Posavec je tražio od Novakovića da zaposli i mlađahnu Tenu Č. Kako bi mogao udovoljiti županovom zahtjevu, Novković je, stoji u prijavi, najprije sistematizirao ovo radno mjesto u svom odjelu. Sumnja se da ga je prilagodio stručnoj spremi Posavčeve kandidatkinje.

  • +13
Matija Posavec Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nakon što je Posavec potpisao tu novu sistematizaciju Novković je otvorio javni natječaj za obavljanje vježbeničkog staža. Uz to je, sumnja USKOK, i ovoj kandidatkinji dao zadatke kako bi se unaprijed pripremila. Na kraju je i ona, po županovom nalogu, primljena na radno mjesto u Međimurskoj županiji.

Mito je, kako doznaje Telegram pozivajući se na izvore iz USKOK-a, Posavec dobio samo od Josipa Kobala, člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije. Njemu je naime mandat u tom upravnom vijeću istjecao krajem srpnja ove godine, a istražitelji tvrde da je na osnovi dogovora s Posavcem dobio priliku ostati na tom položaju.

Prema tajnim snimkama, Posavec je iskoristio svoju političku moć i osigurao preko Odbora za izbor i imenovanje Skupštine Međimurske županije da predloži upravo Kobala za Upravni odbor ŽUC-a. To se, kako je vidljivo iz dokumentacije, i dogodilo te je Skupština prihvatila prijedlog odbora. Kobal je pak, što su istražitelji također zabilježili, predao za to Posavcu nagradu od 10 tisuća kuna.