državna pomoć

Procjena: Za prihvat 20 tisuća izbjeglica Hrvatska će izdvojiti 1,3 milijarde kuna

28.03.2022 u 09:44

Bionic
Reading

Izbjeglice iz Ukrajine smještene u Hrvatskoj državni će proračun stajati ukupno 1,3 milijarde kuna, gruba je procjena Ministarstva unutarnjih poslova, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Ta se cifra odnosi na okvirni godišnji trošak prihvata 20.000 izbjeglica iz Ukrajine, koliko se Hrvatska ukupno obvezala primiti, iako ih je trenutačno u Hrvatskoj, većinom u privatnim stanovima i manji dio u hotelima, oko 10.000.

"U slučaju prihvata 20 tisuća osoba raseljenih iz Ukrajine, projekcija godišnjeg troška za državni proračun iznosi 1,3 milijarde kuna. U ovom trenutku možemo govoriti tek o projekciji jer ne možemo pretpostaviti u kojem omjeru bi bile odrasle osobe i djeca", stoji u odgovoru MUP-a.

Prema izračunu MUP-a, koji smo prošli tjedan službeno zatražili, svaka izbjeglica iz Ukrajine u ovom trenutku državni proračun košta 143 kune po danu, a to je prosječna cijena između troška odrasle osobe i djeteta.

S obzirom na to da je u Hrvatskoj trenutačno smješteno 10.409 izbjeglica, uglavnom žena (50 posto) i djece (40 posto), državni proračun za njih izdvaja 1,44 milijuna kuna dnevno. U to ulaze, kako su naveli iz MUP-a, troškovi smještaja, zdravstvene zaštite, školstva i vrtića, jednokratne socijalne naknade, pomoć Crvenog križa te troškovi prijevoza ako osobe dolaskom u Republiku Hrvatsku nemaju osiguran prijevoz. Jednokratna pomoć Najveći udio onoga što država izdvaja za izbjeglice, gotovo dvije trećine, otpada na troškove smještaja.

  • +23
Šolta primila izbjeglice iz Ukrajine Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prošli je tjedan donio odluku da će svim stanodavcima koji u svoj stan prime izbjeglice država plaćati troškove smještaja i režija - 50 kuna po danu za samca i oko 100 kuna po danu za četveročlanu obitelj.

Uzmemo li da 80 posto izbjeglica trenutačno živi u privatnom smještaju, domaći bi najmodavci za primanje izbjeglica od države mogli dobiti, u godinu dana, do 720 milijuna kuna. Osim te stavke, tu je i jednokratna pomoć za koju bi iz proračuna moglo ići do 20 milijuna kuna - pojedinačno 2.500 kuna za samca i 3.500 za obitelj - a oko 110 milijuna kuna proračun će koštati zdravstveno osiguranje za izbjeglice, piše novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić.