POČAST ŽRTVAMA

Pročitana imena svih 255 žrtava Ovčare

20.11.2010 u 14:44

Bionic
Reading

Ime svake od 255 žrtava ubijene 20. studenog 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara nedaleko od Vukovara pročitano je na mjestu masovne grobnice na 19. obljetnicu jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu

Vukovarci su se još jednom, na tužnu obljetnicu, prisjetili svih žrtava Ovčare, položili ružu za svaku od njih na prostoru koji je nekad predstavljao masovnu grobnicu, a izaslanstva stradalničkih i braniteljskih udruga te lokalnih vlasti položila su vijence i zapalila svijeće kod spomen-obilježja.

Održan je i prigodni program, nazvan 'Zašto ste ranili naš grad?', koji je organizirala Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. 'I dalje se pitamo zašto je naš grad ranjen. Kad smo se vratili, bio je i dalje porušen. Neprijatelji su ga ranili i ostavili ga takvog, pa smo ga zatekli u teškom stanju. Sad ga obnavljamo i vjerujemo da ga više nitko neće raniti', poručila je Vesna Katić, predsjednica Udruge udovica.

Nakon sloma vukovarske obrane i ulaska tzv. JNA i paravojnih postrojbi u ratnu bolnicu, iz te je zdravstvene ustanove izvedeno 255 ranjenika, civila i medicinskog osoblja. Odvedeni su na Ovčaru, gdje su i pogubljeni. Pet godina kasnije iz masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci 200 osoba, dok se za preostalih 55 još uvijek traga. 'Danas se sjećamo svake žrtve ponaosob. Svako ime pročitamo posebno, pa čak i imena onih koji nisu pronađeni. Njihova je sudbina istina za kojom se i dalje traga i za kojom će se tragati dok je ne saznamo', poručila je Vesna Katić.

Programu na Ovčari, kojim je završeno ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, prethodio je novinarsko–književni susret Grad – to ste vi, posvećen novinaru Hrvatskog radija Vukovar Siniši Glavaševiću, ubijenom na Ovčari, kao i odavanje počasti zatočenicima logora Velepromet. Istodobno su članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u mimohodu prošli od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do spomen-obilježja na Ovčari, da bi i na taj način podsjetili na svoje očeve koji su dali živote za Hrvatsku.