ČUDNOVATI PROGRAMI

Pročitajte suluda predizborna obećanja u Nizozemskoj

10.09.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Vratiti Nizozemsku 'Majci prirodi', zaštititi jezik afrikaans u Južnoafričkoj Republici, zabraniti rad nedjeljom baš svima radi odlaska u crkvu, neka su obećanja neuobičajenih političkih stranaka koji birače na parlamentarnim izborima u srijedu žele osvojiti originalnošću

Suvereni neovisni pioniri Nizozemske (SOPN) opisuju sebe kao Pokret i žele ukinuti koncept posjedovanja zemlje. Cjelokupni teritorij Nizozemske trebao bi pripadati Majci prirodi, drže Pioniri koji također žele dokinuti "potrebu zaposlenja" i umjesto toga svakome građaninu dodijeliti 'plaću za življenje'.

Osnovan 2003., SOPN dosad nije uspio ući u parlament no cilja osvojiti 76 mjesta u parlamentu od 150 i pobijediti.

Stranka za životinje (PvdD), koja je na izborima u lipnju 2010., osvojila dva zastupnička mjesta, u svome programu ima zabranu sportskog ribolova i zabranu utrka golubova kojih velik broja zbog premorenosti ugiba tijekom natjecanja.

Veliki protivnik izdvajanja novca za pomoć afričkim zemljama, PVV, stranka ekstremne desnice koju vodi Geert Wilders, želi osnovati fond za potporu afrikaansa. Taj se jezik razvio iz nizozemskog kojim su govorili kolonizatori koji su u 17. stoljeću naseljavali Južnoafričku Republiku i Namibiju.

'Moramo braniti naš lijepi nizozemski jezik', a afrikaans, blizak nizozemskom 'kojim se govori u Južnoafričkoj Republici i Namibiji sve je više marginaliziran', tvrdi PVV u svome programu.

Krajnje konzervativna protestantska stranka SGP želi zabraniti rad nedjeljom kako bi radni narod mogao u crkvu. Čak se ni nogometne utakmice ne bi smjele igrati nedjeljom jer podrazumijevaju rad policajaca, tvrdi SGP.

Dobrotvoran rad bio bi jedini dopušten nedjeljom prema konceptu SGP-a koji je osnovan 1918., a 2010., je osvojio dva zastupnička mjesta.

Među 26 stranaka, kojih prijave nisu bile valjane pa ih je središnje izborno povjerenstvo odbacilo, je i Stranka za ljude i druge stanovnike Zemlje koja zagovara uporabu droga 'ali umjereno'.

'Klub neglasača' tvrdi pak da barem trećina Nizozemaca ne vjeruje u politiku te predviđa 'Bude li naš pokret postao politička stranka i sudjelovao na izborima, veliki su izgledi da upravo iz naših redova potekne budući premijer', no 'u sadašnjem političkom sustavu treba se natjecati, a mi to nećemo učiniti'.