'Platforma za suradnju'

Pročitajte što piše u koalicijskom sporazumu HDZ-a i HNS-a

09.06.2017 u 11:06

Bionic
Reading

Kurikularna reforma, borba protiv korupcije, preustroj pravosudnog sustava i politička stabilnost - najbitnije su točke 'Platforme za suradnju HDZ-a i HNS-a u Vladi RH', dokumenta koji je svojevrstan koalicijski sporazum tih dviju stranaka. Dokument su u petak ujutro potpisali predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i privremeni šef HNS-a Predrag Štromar

'Platforma za suradnju HDZ-a i HNS-a u Vladi' dokument je sa sedam točaka u kojem se tvrdi kako glavni cilj RH mora biti 'ostvarenje potencijala svih njezinih građana'. Čelnici stranaka Andrej Plenković i Predrag Štromar referirali su se u ovom dokumentu i na činjenicu da su HDZ i HNS ideološki jako udaljene stranke.

'Svjesni činjenice da je razvoj hrvatskog društva ograničen uvriježenim načinom funkcioniranja, temeljenog na poticanju podjela, uglavnom ukorijenjenih u prošlosti, HDZ i HNS, svjetonazorski različite, ali kompatibilne stranke, izražavaju suglasnost oko temeljnih vrijednosti Hrvatske, vizije njezina razvoja te načela rada', piše u dokumentu.

Točka 1. naglašava političku stabilnost kao preduvjet razvoja, ali bez ikakvih konkretnih detalja.

Točka 2., 'Snažno gospodarstvo i poduzetništvo', nema konkretnih mjera ili ciljeve. Prevladavaju fraze poput potrebe za otvaranjem radnih mjesta i kvalitetnog obrazovanja, a krizu Agrokora planiraju iskoristiti za promjenu poslovanja u Hrvatskoj.

'Najkompleksnije gospodarsko-društvene izazove u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH potrebno je iskoristiti za korjenitu promjenu gospodarskog modela i klijentelističkog načina poslovanja u Hrvatskoj', stoji u dokumentu.

Točke 3. i 4. tiču se 'demografske revitalizacije' i 'decentralizacije'. Niti na ovom mjestu nisu navedene konkretne mjere i ciljevi.

Točka 5. govori o 'obrazovanju temeljenog na znanju'. Iz teksta je jasno samo da se HDZ i HNS zalažu za nastavak kurikularne reforme.

'Obrazovanje se treba temeljiti na znanstveno utemeljenim spoznajama, poticanju kreativnosti i inovativnosti, kao i kritičkom i analitičkom razmišljanju već od najranije dobi jer se tako izgrađuje istinsko društvo znanja. S tim u vezi, potrebno je nastaviti s cjelovitom reformom obrazovanja, uključujući kurikularnu reformu', piše u dokumentu koji potpisuju Plenković i Štromar.

Točka 6. govori o 'orijentiranosti na budućnost i očuvanje vrijednosti', a posljednja, sedma točka tiče se pravosuđa.

'Potrebno je provesti preustroj pravosudnog sustava s ciljem ujednačavanja sudske prakse, provesti sveobuhvatnu reformu zemljišnoknjižnog prava i uskladiti zemljišne knjige s katastrom. Nužno je i propisati rokove za određene postupovne radnje uz čvrsta jamstva procesnih prava stranaka', stoji u dokumentu.

Štromar i Plenković će 'posebnu pozornost posvetiti odlučnoj borbi protiv korupcije', a dokument završava rečenicom: 'HDZ i HNS suglasni su da su ova načela i Program Vlade 2016.-2020. okvir za učinkovitu suradnju u upravljanju Vladom.'

Cijeli tekst 'Platforme za suradnju HDZ-a i HNS-a u Vladi RH' možete pročitati OVDJE.