PAO SANADER, PALA VLADA

Procedura nakon podnošenja ostavke

01.07.2009 u 14:49

Bionic
Reading

Podnošenjem ostavke predsjednika Vlade Ive Sanadera, smatra se da su ostavku podnijeli svi članovi Vlade kojoj je bio na čelu od sredine siječnja 2008, a koju je činila koalicija HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i predstavnika nacionalnih manjina

O svojoj ostavci Sanader je izvijestio predsjednika države Stjepana Mesića. Prema Zakonu o Vladi,  smatra se da su, kad premijer podnese ostavku, ostavku podnijeli svi članovi Vlade. Premijer ostavku podnosi Hrvatskom saboru, a ako je Sabor prihvati, raspustit će Vladu. Na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, predsjednik Republike potom bi trebao, prema Ustavu, povjeriti mandat za sastavljanje Vlade osobi koja uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru i članovima koje predlaže za sastav Vlade, predsjednik Sabora o tome bi obavijestio predsjednika Republike koji bi odmah morao donijeti odluku o raspuštanju Sabora i istovremeno raspisati izvanredne parlamentarne izbore.