ODVJETNICA PIPLOVIĆ O ZATVORSKIM DANIMA

'Probudila sam se oblivena krvlju cimerice'

Bionic
Reading

Odlukom Vrhovnog suda iz ožujka ove godine Asja Piplović, odvjetnica iz Buja i jedna od osumnjičenih u famoznoj aferi Maestro, oslobođena je optužbi koje su joj stavljane na teret vezano uz korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazala je, između ostalog, da joj kada je uhićena nije rečeno zbog čega je uhićena, a ujedno smatra da je njezino uhićenje, na način na koje je obavljeno, izravno kršenje Zakona o odvjetništvu.

'Uz to, nakon pretrage mojeg ureda istražitelji USKOK-a zatražili su da odnesu dio dokumentacije. Tomu sam se suprotstavila jer je uzimanje dokumentacije o klijentima bez predočenja informacije zašto se uzima, protuzakonito', kazala je odvjetnica.

Kako je na prvostupanjskom sudu osuđena na 15 mjeseci zatvora, trajanje kazne poklopilo se s duljinom pritvora u kojem je bila. Piplović je dojma da sutkinja Ivana Kršul nije htjela ostati dužna ni tužiteljima ni njoj.

'Osjećam da je sutkinja Kršul donijela i napisala presudu znajući da će je Vrhovni sud srušiti. To se i dogodilo. Vrhovni sud donio je pravorijek da je pritvor koji sam izdržala neosnovano određen', istaknula je Piplović koja zbog svega najavljuje traženje odštete od države.

'Za vrijeme dok sam bila u pritvoru odvjetnički ured koji sam stvarala 33 godine mi je propao, bankovni računi, privatni i poslovni, bili su mi blokirani. Čak su blokirali moju i deviznu štednju moje djece. Djecu su mi izdržavali roditelji, od čije mirovine i ja danas živim.

Ponovo se bavim odvjetništvom, ali teško nadoknađujem izgubljeno i razbijam stigmu koja mi je nametnuta. O ostalim posljedicama pritvora spomenut ću samo da mi se cimerica u ćeliji jedne noći pokušala ubiti. Bila sam u sobi oblivenoj krvlju', zaključila je.