MERKEL ODLUČNO ZA INTEGRACIJU

'Problemi njemačkih Turaka su i moji problemi!'

06.09.2010 u 14:22

Bionic
Reading

Nakon što je član uprave Bundesbanke, Thilo Sarrazin, digao na noge njemačku javnost tezama da muslimani uništavaju njemačko društvo i kulturu, a ankete u medijima pokazale da se mnogi Nijemci slažu s njim, njemačka kancelarka je dala intervju najčitanijim turskim dnevnim novinama u kojem je Sarrazinove teze nazvala apsurdnima

U Njemačkoj javnosti razvila se vatrena debata o integraciji stranaca, potaknuta objavljivanjem kontroverzne knjige Thila Sarrazina, člana uprave Bundesbanke, u kojoj on tvrdi da imigranti i muslimani uništavaju njemačko društvo i kulturu. U raspravu se vrlo brzo uključila i kancelarka Angela Merkel, koja je napala Sarrazina i stala u obranu nekoliko milijuna njemačkih državljana turskog porijekla koji su proglašeni štetočinama.

Merkel je sada dala i intervju Hürriyetu, najčitanijim turskim dnevnim novinama, u kojima je Sarrazinove teze nazvala apsurdnima te dodala da doprinose jedino isključivanju ljudi iz društva. 'Mnogi Turci žive u Njemačkoj i meni se čini da se većina njih dobro prilagodila. Jedna od najvažnijih dužnosti naše države jest integrirati imigrante u njemačko društvo. Želimo našim građanima stranog porijekla ponuditi sve mogućnosti koje Njemačka pruža. Od njih pak očekuje da to i sami traže te se odgovarajuće potrude. Problemi njemačkih Turaka su i moji jer ja sam i njihova kancelarka', izjavila je Merkel.

Ankete pak pokazuju da se mnogi Nijemci slažu sa Sarrazinovim izjavama, što sada predstavlja najveći problem za socijaldemokrate (SPD). Naime, Thilo Sarrazin je njihov dugogodišnji član kojeg sada žele isključiti iz stranke, no to je rezultiralo brojnim pismima podrške kontroverznom bankaru.

U tijeku je i otkaz Sarrazinu iz uprave Bundesbanke, koji je pokrenut na inicijativu kancelarke. Njemačka je također jedna od rijetkih europskih država koje u parlamentu nemaju predstavnike ekstremne desnice, nego je najdesnija stranka baš CDU, koju vodi Angela Merkel, poznata po svojoj umjerenosti u svemu. Kako bi zaustavila uvredljive ispade protiv stranaca, bez kojih njemačka ekonomija ne može, Merkel je pozvala na otvorenu, ali smirenu javnu raspravu o problemima integracije.