TALIJANSKI MINISTAR ROMANI

'Problem ometanja signala bit će riješen do ljeta'

19.05.2011 u 09:56

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta sastali su se u srijedu s ministrom gospodarskog razvitka Italije Paolom Romanijem

Ministri su izrazili zadovoljstvo odličnim odnosima dviju država te su se složili da će najavljeni posjet predsjednika Napolitana Hrvatskoj također dodatno unaprijediti bilateralne odnose, stoji u priopćenju MVPEI-a.

'Ministar Jandroković upoznao je ministra Romanija i s trenutnim stanjem hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Zahvalio se pritom zbog trajne podrške talijanske strane tijekom pregovaračkog procesa te naglasio njezinu važnost da bi se planirani završetak pregovora u lipnju 2011. godine i realizirao. Ministar Romani potvrdio je snažnu talijansku podršku članstvu Hrvatske u Uniji te izrazio uvjerenost da će Hrvatska 1. siječnja 2013. godine postati 28. članicom Europske unije.

Na sastanku je posebno razmotrena situacija vezana uz ometanje digitalnog signala hrvatskih televizijskih programa od strane talijanskih televizija. Istaknuto je pritom da bi se talijanski operateri trebali pridržavati frekvencijskog plana i međunarodnih sporazuma. Ministar Jandroković je rekao da je upoznat s dosad poduzetim koracima ministarstva gospodarskog razvitka Talijanske Republike na otklanjanju smetnji, ali i naglasio da oni dosad nisu rezultirali trajnim poboljšanjem i rješenjem problema.

Ministar Kalmeta je pozvao na rješavanje problema i naglasio da je posebno važno da svaka zemlja poštuje frekvencijske signale koji su joj dodijeljeni međunarodnim sporazumima.

Ministar Romani predstavio je poduzete korake s talijanske strane te se obvezao najveći dio problema riješiti do početka ljeta. Dvije strane su se dogovorile oformiti i radnu skupinu koja će nadgledati provedbu dogovorenog te tražiti trajna rješenja sprečavanja bilo kakvog ometanja digitalnog signala', navodi se u priopćenju.