TRIBINA HNS-A

Problem Hrvatske je strukturalna kriza, a ne recesija

08.04.2009 u 21:39

Bionic
Reading

S tribine o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, čelnici Hrvatske narodne stranke- liberalnih demokrata danas su poručili da najveći hrvatski problem nije recesija nego strukturalna kriza ili kriza modela upravljanja

'Politička je floskula da nas je pogodila recesija', kazao je predsjednik HNS-a Radimir Čačić na stranačkoj tribini u Zagrebu ocjenjujući da Hrvatsku nije ni mogao dotaknuti kolaps investicijskog sektora kad ga niti nemamo. 'Naše banke nisu financirale niti jedan ozbiljan projekt, sve se svodi tek na financiranje automobila i stanova, malog i srednjeg poduzetništva', navodi Čačić.

Rješenje vidi u jačanju proizvodnog sektora i decentralizaciji te podsjeća kako je još prije pet mjeseci ponudio strateške mjere za izlazak iz krize, što je javno i objavljeno, ali da su tada iz Vlade govorili o BDP-u od četiri pa potom od dva posto. 'Ima li pilota u avionu?', pitao je Čačić. Ocijenio je da je gospodarska politika po principu 'Kupi glas, nije važno šta košta, ionako neću platiti' logika HDZ-a gdje je na vlasti, ali i SDP-a u Zagrebu.

'Dosad nitko nije preuzeo odgovornost za sudbinu građana, sve se svodi na opstanak na vlasti', smatra Čačić i dodaje kako su u Vladi za pet godina plaće narasle 60 posto, a broj zaposlenih u javnoj upravi veći je za 35.000 dok je u industriji, samo tijekom ove godine, broj zaposlenih manji sedam posto, a industrijska proizvodnja manja je 14 posto.

Gospodarski strateg HNS-a Dragan Kovačević ocijenio je nedopustivim da se aktualna vlast hvali kako su se uspješno zadužili, umjesto da pokrenu proizvodnju. Smatra da bismo trebali imati rast BDP-a od četiri do pet posto godišnje kako bi servisirali sadašnji dug koji se popeo na 41 milijardu eura, no predviđa realni pad BDP-a i to do sedam posto.

Čini se, kaže Kovačević, da su sada svjetske financijske institucije rekle 'dosta', a mi smo u međuvremenu izgubili sistem industrijske proizvodnje i radne navike, a dobili smo model društva u kojemu je važno što više potrošiti. 'Takav način upravljanja potpuno je pogrešan, no glavno je da je nađen dežurni krivac- svjetska kriza', dodaje Kovačević i navodi kako je isto i Zagrebu gdje nema nikakve gospodarske politike, osim kako zadovoljiti socijalno-glasačke skupine.

Čačić i Kovačević svjetlu točku vide u turizmu, ali ne, kako kažu, zbog politike Ministarstva turizma, već zbog činjenice što će se europski gosti više odlučivati za bliža odredišta te zbog dobrih hrvatskih cesta i sve nižih cijena benzina.