U SUSRET DANU PRAVA ŽENA

Probijen zid šutnje o nasilju nad ženama

07.03.2009 u 07:33

Bionic
Reading

Šutnja o nasilju nad ženama konačno je prekinuta i taj prvi korak važan je i potreban kako bismo odgovorili na nasilje, poruka je posebne UN-ove izvjestiteljice za nasilje nad ženama u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka

Proglašen 1920. godine, a 1977. i službeno priznat u Ujedinjenim narodima, Međunarodni dan žena održava se ove godine na temu 'Žene i muškarci ujedinjeni u sprečavanju nasilja protiv žena i djevojaka' i tim povodom poruke su uputili glavni tajnik Ban Ki-moon i posebna izvjestiteljica Yakin Erturk.

Izvijestivši u četvrtak o svim oblicima nasilja nad ženama, kao što su silovanja i premlaćivanja, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da se to 'odvratno' nasilje protivi 'svemu zapisanome u Povelji UN-a' i ne može se tolerirati 'ni u kojem obliku, ni u kojem kontekstu, ni u kojim okolnostima'.

Yakin Erturk, kojoj u lipnju istječe mandat na dužnosti posebne izvjestiteljice zadužene istraživati nasilje nad ženama divi se impresivnoj snazi žrtava nasilja da ponovo izgrade svoj život i život svoje obitelji, unatoč golemim zaprekama.

'Kako uskoro odlazim s dužnosti, hrabrost mi ulijeva to što je šutnja o nasilju nad ženama prekinuta. To je prvi korak, ali neophodan da bismo odgovorili na nasilje. Mislim da žene diljem svijeta sada shvaćaju da nasilje nije njihova sudbina', poručila je Erturk.

Za primjer navodi Demokratsku Republiku Kongo u kojoj je 'nemoguće opisati domete nasilja koje su pretrpjele žene i djevojčice. A one koje se usude govoriti izložene su prijetnjama', kaže izvjestiteljica.

Erturk poziva na žurno stvaranje međunarodnog mehanizma za zaštitu takvih žena koje se usude progovoriti, napose kada žive u državama koje ne funkcioniraju.

Izvješće UN-ova ureda iz 2007., o odnosu kulture i nasilja nad ženama temeljito je promijenilo percepciju te pojave i udruge civilnog društva sada kritičnije promatraju kulturu i religiju, ističe Erturk. Primjerice, neke civilne udruge od tog izvješća počinju dovoditi u pitanje 'hegemonijska' tumačenja islama, koja odbacuju univerzalna ljudska prava.

Izvjestiteljica žali što mediji i organizacije za ljudska prava pridaju problemu nasilja više pozornosti tek kada nasilje eskalira, a manje truda ulažu kako bi ga spriječile.

Ujedinjeni narodi proglasili su 1977. godine 8. ožujka 'Međunarodnim danom za prava žena i za mir'. Od tada dan ima simboličko značenje, poglavito u državama gdje se žene moraju boriti za osnovna prava, a posvuda gdje su žene žrtve nasilja ili nejednakosti.

Inicijativa za Dan žena potekla je mnogo ranije, od američke Socijalističke stranke 1909., a iduće godine na Međunarodnoj konferenciji žena socijalista u Kopenhagenu, na poticaj Njemice Clare Zetkin izglasano je načelo proglašenja Međunarodnog dana žena, ali bez utvrđenog datuma.