PRAVO NA DRŽAVU

Priznat ćemo Palestinu, ali čekamo EU

03.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Činjenica je da je stvaranje neovisne palestinske države danas postalo neizbježno. Ono je jedini jamac trajnog, pravednog i održivog rješenja krize koja desetljećima generira nestabilnost u tom dijelu svijeta. Ovaj mjesec su latinoameričke zemlje iznenadile svijet. Brazil, Argentina, Urugvaj, Ekvador i Bolivija su priznale Palestinu kao 'slobodnu i nezavisnu državu, u okviru granica iz 1967. godine'. Ponukani time, upitali smo naše Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija namjerava li Hrvatska u bliskoj budućnosti povući sličan potez

Teritorij Izraela i Palestine i danas je poprište stalnih sukoba. Geopolitička situacija se na području Palestine sa svakim novim izraelsko-arapskim ratom mijenjala i to, kao u pravilu, na štetu Palestinaca. Neovisnoj su se palestinskoj državi desetljećima protivile čak i mnoge arapske države tvrdeći da Arapi imaju svoju državu i to u Jordanu. Danas se stvari čine optimističnije.

Mario Dragun, glasnogovornik MVPEI-a, za tportal je izjavio kako svaka država samostalno donosi procjenu o priznanju nove države ili pak svoju odluku usklađuje s drugim državama.

'Kao država kandidatkinja za članstvo i uskoro buduća članica Europske unije, Republika Hrvatska koordinira svoju vanjsku politiku s drugim članicama Unije. Svi ti procesi odvijaju se u okviru usklađivanja zajedničke vanjske i sigurnosne politike, imajući pritom u vidu vlastite nacionalne interese', poručuju iz MVPEI-ja.

Dragun je za tportal rekao kako se 'Hrvatska zalaže da do ostvarivanja nacionalnih aspiracija Palestine i uvažavanja legitimnih sigurnosnih interesa Izraela dođe prvenstveno dogovorom dviju strana i uz uzajamno prihvatljivo rješenje otvorenih statusnih pitanja'.

No, ne smijemo smetnuti s uma jednu vrlo važnu činjenicu. Danas postoji zanimljiv savez između SAD-a i Izraela. A Hrvatska će kao članica NATO saveza vrlo vjerojatno čekati kakvo će

Info: Palestina

'Palestina' je riječ romanskog podrijetla, a označava biblijsku zemlju Filistejaca, koja danas obuhvaća Izrael, Zapadnu obalu, Gazu, te djelove Jordana i južnog Libanona. Palestinska područja sastoje se od više enklava međusobno razdvojenih područjima naseljenim Izraelcima, ili izraelskim vojnim poligonima, kako u Pojasu Gaze, tako i na Zapadnoj obali.

rješenje u svom strateškom laboratoriju donijeti SAD. Jer, kao što to obično biva, svjetski se poredak ne kroji po pravdi, već onako kako odgovara globalnim interesima najvećih.

'Odluka o mogućem priznanju Palestine ovisit će o rezultatima mirovnog procesa na Bliskom istoku. U tom kontekstu Republika Hrvatska će pozorno pratiti daljnji razvoj situacije', zaključio je Dragun.

Vrijeme je kao geostrateški čimbenik u principu uvijek bilo na strani Izraelaca. Možda se ovaj put medalja okrene i mirovni planovi stavljeni na pregovarački stol napokon urode plodom za Palestince.

MVPEI: Nismo rekli da ćemo priznati Palestinu

Iz Ministarstva vanjskih poslova u redakciju tportala pristigla je reakcija na ovaj članak, odnosno na njegov naslov, u kojoj se ističe: 'Napominjemo kako spomenuta teza o priznanju Palestine koju ste istaknuli u naslovu nije nigdje bila navedena u odgovoru Ministarstva, nego je rečeno kako Republika Hrvatska, kao država kandidatkinja za članstvo i uskoro buduća članica Europske unije, koordinira svoju vanjsku politiku s drugim članicama Unije. Svi ti procesi odvijaju se u okviru usklađivanja zajedničke vanjske i sigurnosne politike, imajući pritom u vidu vlastite nacionalne interese.
Odluka o mogućem priznanju Palestine ovisit će o rezultatima mirovnog procesa na Bliskom istoku.'