ratni zločinac

Sud potvrdio kazne prosvjednicima protiv Šljivančanina

31.10.2018 u 14:34

Bionic
Reading

Novosadski Prekršajni apelacijski sud potvrdio je presudu kojom je osmero mladih ljudi osuđeno za kršenje javnog reda i mira jer su mirno prosvjedovali protiv govora osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina u siječnju 2017., objavio je u srijedu portal '021.rs' u Novome Sadu

Aktivisti iz Inicijative mladih za ljudska prava osuđeni su na novčane kazne jer su za vrijeme tribine koju je organizirala Srpska napredna stranke (SNS) Aleksandra Vučića razvili transparent 'Ratni zločinci da zašute da bi se progovorilo o žrtvama' i pritom su puhali u zviždaljke.

Bivši pukovnik Jugoslavenske narodne armije i osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin bio je gost tribine vladajućeg SNS-a u Beški pošto je prethodnog dana gostovao na skupu koju je ta stranka organizirala i u Vršcu.

Na toj tribini Šljivančanin je pred članovima stranke naglasio da je došao 'da im kaže istinu', a za vrijeme koje je proveo u zatvoru okrivio je pojedince koji su na vlast u Srbiji došli nakon svrgavanja Slobodana Miloševića 2000.

Tribina je prekinuta kada je Šljivančanin počeo govoriti i kada su aktivisti Inicijative mladih za ljudskih prava izašli te ispred stola razvili transparent na kojem je pisalo: 'Ratni zločinci da zašute da bi se progovorilo o žrtvama'.

Tijekom tog performansa došlo je do naguravanja, a okupljeni na tribini pokidali su plakate Inicijative i njihove aktiviste izbacili iz prostorija stranke.

Aktivisti Inicijative izjavili su medijima da su ih krupni mladići tukli i šutirali pred zgradom te im uništili dio automobila. Anita Mitić iz Inicijative mladih rekla da je svih devetero aktivista ozlijeđeno, od kojih je dvoje završilo u Hitnoj pomoći.

Međutim, Apelacijski sud ocijenio je, kako prenosi '021.rs', da je napad na aktiviste i njihovo ozljeđivanje 'irelevantno za ovaj sud i ovu presudu'. Inicijativa je na to reagirala izjavom da nikada neće pristati na političku stvarnost u kojoj su mirovni aktivisti i branitelji ljudskih prava ušutkani, a cjeloupni državni aparat štiti ili slavi ratne zločince.

'Dok s naslovne strane provladinog tabloida Šljivančanin poziva na rat, Inicijativa će nastaviti glasno govoriti o potrebi da izgradimo iskreni, trajni mir s našim susjedima. Protiv državne podrške ratnim zločincima, ratnog huškanja, politiziranog sudstva i represije nad aktivistima za ljudska prava stat ćemo u četvrtak u 18 sati na mjestu odakle se na mir poziva posljednjih 27 godina - na platou između zgrade Predsjedništva Srbije i Starog dvora u Beogradu', navela je Inicijativa u priopćenju.

Osuđeni aktivisti podnijet će ustavnu žalbu zbog kršenja prava na pravično suđenje i slobode izražavanja i u krajnjem slučaju obratiti se Europskom sudu za ljudska prava, zaključuje portal '021.rs'.

Bivši oficir JNA i jedan od pripadnika tzv. vukovarske trojke, Šljivančanin je za zločine počinjene nad hrvatskim zarobljenicima na Ovčari u studenom 1991. godine bio osuđen na deset godina zatvora na Haškome sude, a pušten je 2011., nakon odslužene dvije trećine kazne.