sprječavanje zaraze

Privremena obustava rada bolnice za ortopediju i rehabilitaciju u Rovinju

26.03.2020 u 10:56

Bionic
Reading

Zbog otežanog praćenja epidemiološkog lanca na terenu, u Rovinju od subote privremeno obustavlja rad Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat', kako se građane ne bi izložilo nepotrebnom riziku napuštanja svojih domova

Ravnatelj bolnice Marinko Rade u četvrtak je priopćio da odluka stupa na snagu u subotu i zasad planirano traje do 14. travnja, a njom se poštuje odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka zbog zaštite od koronavirusa.

'U ovom će se razdoblju, nadam se, iskristalizirati epidemiološka slika, pa samim time iznova omogućiti postavljanje jasne epidemiološke trijaže pri dolasku u bolnicu', naveo je Rade i dodao da je ovo rješenje u skladu s odlukama većine specijalnih bolnica u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako je situacija oko virusa ozbiljna te je svatko pozvan na odgovornost, a rovinjska bolnica još je uvijek "koronavirus free", što će omogućiti da 'u iznimno kratkom roku' ponovno otvori vrata kada se širenje koronavirusa stavi pod nadzor,

Napomenuo je kako je ovo tek drugi put u njenoj povijesti da rovinjska bolnica zatvara svoja vrata.

Naime, uoči Prvog svjetskog rata tadašnji ravnatelj Enoch Zadro zatvorio je današnju bolnicu, tada Morsko liječilište Grada Beča 'Marija Terezija', a djeca su tada morala napustiti Rovinj i otići u mjesta diljem Austro-ugarske monarhije gdje su imala prijavljena prebivališta.

Nakon završetka rata, u travnju 1919. godine na inicijativu ravnatelja Zadre i po odluci Komesarijata u Trstu bolnica je ponovno počela s radom.